Ay resmen TRT ayol: İspanyol devlet kanalı Podemos yürüyüşünü neredeyse görmedi

İspanya’da bu sene düzenlenecek genel seçimlerde geleneksel partileri geride bırakmayı hedefleyen sol hareket Podemos, Cumartesi günü başkent Madrid’de düzenlediği ve 100 binin üzerinde yurttaşın katıldığı dev eylemin haberinin İspanyol devlet televizyonu tarafından çok küçük görülmesine ateş püskürüyor.

Cumartesi günü Madrid, 2012’deki kitlesel “Öfkeliler” gösterilerinden bu yana en büyük kalabalıklarından birini yaşadı: Öfkeliler hareketinin bir nevi fikirsel bir devamı niteliğini taşıyan Podemos, “değişim yürüyüşü” için yine 130 binin üzerinde kişiyi Madrid sokaklarında biraraya getirmiş, bunun üzerine de kent merkezinde hayat adeta durmuştu. 

Kitlelerin yürüyüşte bulunduğu saatlerde öğle haberi kuşağına giren TVE ise Podemos’u öne çıkarmaktansa, diğer büyük partilere daha fazla zaman ayırmayı tercih etti. Yayına hava durumu ile giren TVE, ardından da iktidardaki Halk Partisi (PP) ve anamuhalefetteki İspanyol Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ile ilgili iki uzun haber işledi. Podemos’un yürüyüşü ise haber kuşağının onuncu dakikasında ancak dördüncü sırada 52 saniyelik bir video ile bir gazeteciyle kısa bir canlı bağlantı yapılarak görüldü.

TVE, TRT'YE 'İMRENİRSE'
Yürüyüşün ardından Podemos, TVE’ye tepkisini “Tabii ki [Başbakan Mariano] Rajoy’un bir konuşmasıyla haberlere girdi” diye tweet atarak göstermişti.

Gazeteci Juan Gomez Jurado da gösteriler sırasında CNN, BBC, Al Jazeera ve Sky News’den gösterilere canlı bağlantının gösterildiği dört ekran görüntüsü paylaşarak, “Podemos’un yürüyüşü dünyanın tüm televizyonlarında canlı… TVE dışında, tabii ki” diye yazmıştı. Sadece TVE değil, kurumun 24 saat haber kanalı Canal 24 de canlı yayına girmememeyi tercih etmişti.

Bu anlamda TVE’nin tutumu, Türkiye’de Gezi direnişi sırasında  kitlesel gösterilere hiç yer vermeyen TRT’yi aratmadı. Tek fark, Türkiye’de özel televizyonların ve pek tabii yandaş kanalların da direnişi es geçmekte bir sakınca görmemesiydi.

Sonunda TVE haberi atlayarak kendisi haber oldu. Son noktayı koyan ise İspanyol müstear isimli mizah hesabı @haprostata oldu: “Belki de Podemos TVE’ye haber vermedi ve biz şimdi boşuna günahlarını alıyoruz.”

‘CİDDİ PROFESYONELLİK EKSİKLİĞİ’
Bu durum, hafta içinde toplanan kanalın kendi bünyesindeki danışma kurulu tarafından da “ciddi profesyonellik eksikliği” olarak nitelendi. Podemos’un yürüyüşünün günün en önemli haberi olduğunu vurgulayan ve yerli yabancı diğer tüm basın kuruluşlarının da bu şekilde değerlendirdiğini belirten kurul, “Haftasonu haberleri editörünün kararı sadece gazetecilikle alakası olmayan kriterler düşünülürse anlaşılabilir” ifadelerini kullandı.

Kurul bu ağır özeleştirisini, kanalın tüm sorumlularına “gazetecilik ilkelerine uygun hareket etme” çağrısı yaparak noktaladı. Bazı gazeteciler de kanalın yönetiminin siyasi sadakatlerinin haberlerin önüne geçmesinden yakındı.

PODEMOS’A NAZIN MAZİSİ UZUN
TVE uzun süredir, halk arasında büyük beğeni toplayan Podemos’un genç Genel Sekreteri Pablo Iglesias dahil, hareketin hiçbir önemli ismiyle röportaj yapmamasından dolayı tepki çekiyordu. Hatta bazı yurttaşlar geçen yaz Change.org sitesinden kanalın Podemos ile söyleşi yapması için kampanya düzenlemişti.

Çağrı ve kampanyaların sonunda Ağustos ayında TVE’de bir programa katılan Iglesias, “buraya çıkmam biraz zor oldu” diyerek, kurumun içinde ısrarcı davranarak buna vesile olan gazetecilere teşekkür etmişti.