6 muhalefet partisinin oluşturduğu komisyon seçim güvenliğine ilişkin raporunu açıkladı. Rapora yönelik bilgi veren parti temsilcileri, seçim güvenliğini tehdit eden kuruluşlar için ‘ayaklarını denk alsınlar’ dedi.

Ayaklarını denk alsınlar
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

‘Altılı masa’ olarak bilinen muhalefet partilerinin temsilcilerinden oluşan Seçim Güvenliği Komisyonu, hazırladığı raporu basın toplantısı ile kamuoyuna duyurdu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Şenol Sunat, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy ve Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez dün basın toplantısı düzenledi.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Şenol Sunat, Türkiye genelinde seçmen sayısı değişimini ve vatandaşlık kazananları düzenli olarak kontrol ve takip ettiklerini söyledi. Olağan dışı seçmen kaydı görünen haneleri bizzat yerinde kontrol ettiklerini vurgulayan Sunat, seçim güvenliğini tehdit edecek düzeyde tespit olması halinde gerekli işlemleri yapacaklarını ve bunu kamuoyuyla da paylaşacaklarını belirtti.

ELEKTRİK KESİLİRSE SAYIMI DURDURURUZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı da gazetecilerin sorusu üzerine, seçim günü "elektrik kesintisi olması" halinde sayımı durduracaklarını söyledi. Salıcı şu ifadeleri kullandı: "6 siyasi parti olarak iş birliği yapıyor olmamızın nedenlerinden birisi hukuki süreçleri beraber yürütmek, o gün oylama bittikten sonra sayım aşamasında ve oylama süresinde ortaya çıkabilecek, öngörülemeyen- trafoya kedi girmesi gibi- meselelere dair önlem alabilmek. Var sayalım ki bir seçim alanında elektrik kesintisi oldu ve jeneratör imkânı yok. Orada sayımı durduracağız."

Salıcı, "Hukuk dışı yöntemlere karşı nasıl önlemler alacaksınız?" sorusu üzerine ise şu yanıtı verdi: "İktidarın el değiştireceğini, seçim sürecine girdiğini görüyoruz. Kendimize güveniyoruz. Bu süreçte seçimin sonuçlarının tartışma içinde olmaması için çalışma yapıyoruz. Sadece kendi oyumuzu korumak peşinde değiliz, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne verilen oylar varsa onun da sandığa girdiği gibi çıkması peşindeyiz. Türkiye'deki seçimi tartışmalı hale getirmek isteyen yapılar, adı SADAT olur başka bir şey olur, mafya örgütleri olur, adını bildiğimiz bilmediğimiz başka yapılar olur, ayaklarını denk alsınlar. Türkiye onların cirit atacağı bir ülke değil."

SEÇİM GÜVENLİĞİNE İLİŞKİN YAPILACAKLAR

Raporda, muhalefetin seçim güvenliğine ilişkin yol haritası da belirlendi.

Seçim öncesi yapılacak işler kapsamında altı siyasi parti, seçmen kütüklerinin oluşumu ve paylaşımı, sandık başı işlemlerinin takibini yapacak kadroların belirlenmesi, seçim altyapısı, bilgi paylaşımı, bütün kurul üyeleri, temsilci ve müşahitlerin eğitimi, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) temsilcilerinin kurulda toplantı günü hazır bulunması, avukat/hukukçuların belirlenmesi, yurtdışı seçmenlerine yönelik çalışmalar, sivil toplum ve gönüllülerle işbirliği ve seçim mevzuatı alanlarında işbirliği yapacak.

Seçim günü, bütün sandık kurullarının mevzuata uygun şekilde oluşumunun takip edileceği ifade edilen raporda, “Her siyasi parti, seçim günü sandıklarda görev yapacak sandık alanı (okul/bina/kat) sorumluları, bilişim ve hukuk sorumluları, sandık kurulu üyeleri ve müşahitler ile il/ilçe Seçim Kurulu üye ve temsilcilerinin zamanında görev yerinde olmasını sağlayacak” denildi. Raporda ayrıca, “Altılı masayı oluşturan siyasi partiler arasında yapılacak bilgi alışverişi yoluyla, zorunlu hallerde görev yerinden ayrılması gereken görevliler için derhal yeni görevlendirme yapılması sağlanacaktır” ifadeleri yer aldı.

GEREKLİ DURUŞU SERGİLEYECEKLER

Raporda seçim sonrası atılacak adımlar konusunda ise şöyle denildi: “Altılı masayı oluşturan siyasi partiler, sandık kurullarının, ilçe seçim kurullarının, il seçim kurullarının usule uygun olmayan işlem ve kararlarına karsı yapılacak itirazların takibi konusunda iş birliği içinde hareket edecektir. İl/İlçe seçim kurulu üye ve temsilcileri, YSK temsilcileri ve avukatlar/hukukçuları bu konuları takip edecek, siyasi partilerin yöneticiler de kamuoyunu bilgilendirmenin yanı sıra gerekli duruşu birlikte sergileyecektir.”