Ayakta sayımı kabul etmeyen mahkûmlar darp edildi iddiası

BİRGÜN/ İZMİR

Manisa T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda mahkûmlara ‘ayakta sayım uygulamasının dayatıldığı’ iddialarına ilişkin hukuk ve hak savunucusu örgütler açıklama yaptı. Cezaevi İdaresi’nin 2018’den bu yana ayakta sayım uygulamasını yaptığı belirtilen açıklamada, tutuklu ve hükümlülerin fiziksel müdahaleye maruz kaldıkları öne sürüldü.

İTİRAZA FİZİKSEL MÜDAHALE

Sayım işlemi sırasında gardiyanların oturan mahkûmları zorla ayağa kaldırıp darp ettiğine dikkat çekilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi: “Koğuştaki hükümlü ve tutuklular darp edilmiş ayrıca tutuklular koğuş dışındaki koridora zorla götürülerek ağır şekilde işkenceye maruz kalmışlardır. Mahpuslar darp edilirken ‘yüzümüze bakmayın’ denilerek tehdit edilmişlerdir. Kurum müdürleri ile başgardiyan olayı bizzat görmelerine rağmen olay yerini terk etmişlerdir. Görevli infaz koruma memurları tarafından ağır işkenceye maruz kalan mahpusların vücutlarında ciddi yaralanmalar, doku ezilmeleri mevcuttur. Mahpuslara ‘sayım yapılmasına karşı çıkmak ve görevini yapan personele karşı tehdit’ sebebiyle disiplin cezası verilmiştir.”

Koronavirüs tehdidi altında olan cezaevlerine dikkat çeken İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şube Başkanı Zafer İncin, Adalet Bakanlığı’nın kamuoyunu tatmin edecek nitelikte herhangi bir adımı atmadığını belirtti. İncin, cezaevlerinin hem hijyenik olmadığına hem de kapasitelerinin üzerinde dolu olduğuna dikkat çekti.