Avrasya Araştırma Şirketi’nin anketine göre Ayasofya açılışı seçmende karşılık bulmadı. Yurttaşların hâlâ en büyük sorunu ekonomi ve işsizlik. Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz, Ayasofya kararının AKP’nin kendi seçmeninde dahi bir etki yaratmadığını belirtti.

Ayasofya hamlesi boşa düştü

Politika Servisi

AKP’de çöküş sürerken Avrasya Araştırma Şirketi’nin yaptığı ve Haziran-Temmuz aylarını kapsayan seçmen anketinin sonuçları paylaşıldı. 2 bin 460 kişiyle yapılan anketin sonuçlara göre AKP’nin Ayasofya hamlesi seçmende bir etki yaratmadı. Yurttaşlara göre ülkenin en büyük sorunlara hâlâ ekonomi ve işsizlik.

İktidar ortaklarının eksiksiz hazır bulunduğu ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın tepki çeken sözleriyle açılışı yapılan Ayasofya seçmeni etkilemedi. Ankete göre Ayasofya’nın cami olarak açılması nedeniyle iktidara oy vereceklerini açıklayanların oranı yüzde 0,2 oldu. Açılışın tercihini etkilemeyeceğini belirtenlerin oranı ise yüzde 99,7 oldu.

Araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye’nin en büyük sorunu olarak ekonomi ve işsizlik. Öyle ki ekonomi ile ilgili sıkıntı, “Ekonomik problemler” olarak sorunlar sıralamasının başında, “Enflasyon-pahalılık” başlığıyla da üçüncü sırada yer aldı.

Hükümet de Erdoğan da başarısız

Katılımcılar, “Hükümeti genel olarak başarılı buluyor musunuz?” sorusuna ise yüzde 41,9 oranında “başarısız”, yüzde 30,3 oranında “başarılı” yanıtını verdi. “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı genel olarak başarılı buluyor musunuz?” sorusunda ise başarısız bulanların oranı yüzde 40 oldu. Daha önceki bir çok anketin aksine Erdoğan ve hükümeti arasında tercihler açısından büyük bir fark ortaya çıkmadı. Hatta Cumhurbaşkanını başarılı bulanların oranı hükümeti başarılı bulanların biraz altında kaldı.

AKP oyunda artış yok

“Bugün Seçim olursa hangi partiye oy verirsiniz” sorusuna Temmuz’da verilen yanıtlayanların yüzde 35’i AK Parti, yüzde 28,4’ü CHP, yüzde 12,4’ü İYİ Parti, yüzde 11,7’si HDP, yüzde 7,4’ü MHP dedi. Yeni partilerden DEVA’ya oy veririm diyenlerin sayısı yüzde 2,2, Davutoğlu’nun Gelecek Partisi’ne oy veririm diyenler ise yüzde 2,3 oldu. Ayasofya’nın cami yapılmasının kesinleşmediği Haziran ayına göre AKP oyunda bir artış olmadı.

‘Mahalleye’ de etkisi olmadı

BirGün’e konuşan Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz, “Ayasofya kararıyla kendi kitlesini dahi konsolide edemiyor. Kararsızlarda da anlamlı bir değişiklik yok. Daha önceden AKP’ye oy vermiş, şimdi vermeyen seçmen kitlesinde de bir değişiklik söz konusu değil. Safları sıklaştırma anlamında da bir faydası olmadı. AKP’den ayrılan seçmen, AKP’yi az dindar bulduğu için ayrılmadılar. Ekonomik problemler, sosyal adalet, yargısal adalet gibi sorunlar nedeniyle AKP’den kopuş yaşandı. Ekonomi düzelmediği, daha adil bir ülke vaat etmedikleri ve gerçekleştirmedikleri sürece seçmenin geri dönmeyeceği gözüküyor” ifadelerini kullandı.

‘Matematiksel’ olarak şansı var

Erdoğan’ın yüzde 50 barajı geçmesi için kararsız seçmenin tümünün oyu alması gerektiğine, bunun mümkün olmadığını belirten Özkiraz, “Elimizdeki veriler AKP ve Erdoğan’ın çok zorlanacağı gösteriyor. Ama hala kararsızlar matematiksel olarak yüzde 50 barajını geçirtebilir. Erdoğan’ın yüzde 39, kararsızlar yüzde 14, toplam yüzde 53 ediyor. Bu yönden ‘matematiksel’ yüzde 50 barajını geçme şansı sürüyor. Ancak şöyle: Ligin bitmesine 10 hafta kalmış aradaki puan farkı 27, ‘o zaman matematiksel şansımız şampiyonluk şansımız sürüyor’ diyen teknik direktörler gibi. Çok mümkün değil ama matematiksel olarak şansı var” diye konuştu.

***

Erdoğan, Ali Erbaş’a sahip çıktı!

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisiyle telekonferans yöntemiyle bayramlaştı. Erdoğan, Ayasofya’nın açılışında Atatürk’e lanet okuyan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a sahip çıktı. Erdoğan, “Milletimizin yüreğindeki 86 yıllık yara olan Ayasofya’nın 24 Temmuz Cuma günü fiilen ibadete açılması bayram sevincimizi daha da artırmıştır. Bu vesileyle Ayasofya’nın yeniden ibadete açılmasını gölgelemek için başlatılan kimi tartışmaları art niyetli bulduğumu da belirtmek istiyorum” dedi.

Erdoğan, canlı yayında yine prompter kazası yaşadı. Akışın hızlı olduğu ve yetişemediği anlaşılan görüntülerde konuşmaya ara veren Erdoğan, yanındaki danışmanlara “Geri al, geri al” diye seslendi.Danışmanların “Efendim canlı yayındayız” uyarısını gören Erdoğan’ın prompter kazası birçok televizyonunun canlı yayınına yansıdı.