Yaptığı laiklik karşıtı açıklamalarla tepki çeken, siyasi yorumları nedeniyle AKP'li yöneticiler tarafından da eleştirilen Ayasofya imamı Mehmet Boynukalın, görevinden ayrılarak üniversiteye geri döndü. Boynukalın, görevden ayrılmasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Aldığım kararın bir diğer sebebi de, milli iradeye karşı pervasızca yayınlanan malum bildiriyle ilgili yorumlarda yalan yanlış kıyaslamalara gidilerek, ‘Ayasofya imamı konuşuyor da biz niye konuşmayalım’ gibi hezeyanlara meydan vermemektir” ifadelerini kullandı.

Ayasofya imamı eski işine geri gönderildi

Laikliğin Anayasa’dan kaldırılmasını öneren görüşü başta olmak üzere, yaptığı pek çok açıklamayla kamuoyunun tepkisini çeken Ayasofya İmamı Mehmet Boynukalın, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ndeki akademik görevine geri döndü. AA haberinde, Boynukalın'ın, görevden ayrılmak için 'kendisinin talepte bulunduğu' kaydedildi.

Boynukalın sosyal medya hesabından paylaştığı Erdoğan’ın Ayasofya’da çektirdiği fotoğrafa ‘Başkomutan’ etiketini koymuş bu paylaşımı çok tepki çekmişti.

Ayasofya’nın baş imamı Mehmet Boynukalın, kadın cinayetlerine ilişkin de “Cinayet cinayettir” diyerek, medyanın kullandığı ‘kadın cinayeti’ kavramını eleştirmişti.

Boynukalın sadece muhalif çevrelerden değil, AKP’li yöneticilerden de eleştiri almıştı. AKP’li Özlem Zengin, Boynukalın’ın sözleri için, “Bu açıklamalar siyasetin yükünü arttırıyor. Siyaset çok ağır bir iş. O yüzden bence herkes kendi işini yapmalı diye düşünüyorum” demişti.

AKP’li Bülent Turan da Mehmet Boynukalın'ın yaptığı açıklamalara ilişkin olarak “Ayasofya'nın açılışı gibi tarihi bir meydan okumayı gölgede bırakacak bir tavırla sürekli polemiklerin içinde olmanız Ayasofya için bedel ödeyen herkesi üzmekte” ifadelerini kullanmıştı.

BOYNUKALIN’DAN AÇIKLAMA

Görevden ayrılmasına ilişkin Twitter hesabından açıklama yapan Mehmet Boynukalın, 'akademik ve ilmi çalışmalarına' vakit ayırabilmek için, ‘görevden affını istediğini’ söyledi.

Boynukalın, emekli amirallerin Montrö bildirisine de değinerek, “Aldığım kararın bir diğer sebebi de, milli iradeye karşı pervasızca yayınlanan malum bildiriyle ilgili yorumlarda yalan yanlış kıyaslamalara gidilerek, ‘Ayasofya imamı konuşuyor da biz niye konuşmayalım’ gibi hezeyanlara meydan vermemektir” ifadelerini kullandı.

Açıklamasında AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkürlerini sunmayı da ihmal etmeyen Boynukalın, “dilinin döndüğünce İslam’ı anlatmaya çalıştığını” savundu.