Aydın’ın İncirliova ve Efeler ilçeleri ile Kızılcaköy, Dereağzı ve Gerenkova Mahalleleri mevkilerini kapsayan Sarı Zeybek JES (54 MWe) projesi ile ilgili olarak, son şekli verilerek onaylanan nihai ÇED raporuna itiraz edildi

Aydın'da ÇED raporuna itiraz

Aydın’ın İncirliova ve Efeler ilçeleri ile Kızılcaköy, Dereağzı ve Gerenkova Mahalleleri mevkilerini kapsayan Sarı Zeybek JES (54 MWe) projesi ile ilgili olarak, son şekli verilerek onaylanan nihai ÇED raporuna itiraz edildi.

Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda, 16 Aralık’ta komisyonun sonuçlandırdığı Çevresel Etki Değerlendirme Raporu, halkın görüş ve önerilerini almak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Bakanlıkta 10 gün süreyle görüşe açılmıştı. Yarın (25 Aralık 2019) süre dolarken Aydınlılar itiraz dilekçelerini bugün Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne verdi.

"Yapılması planlanan Sarı Zeybek Jeotermal Enerji Santrali (54 MWe) Kızılcaköy Mahallesi 1569 ve 1570 parsellerde toplam 41.800 m2 alanda kurulacak olup Kızılcaköy, Dereağzı Köyü ve Kardeş Köyü kapsamaktadır" denilen dilekçede, "ÇED Raporuna göre, santral alanının yer aldığı 1569 ve 1570 parsellerin tamamı tarım arazisi olup, tapudaki kayıtta incir bahçesidir. Bu taşınmazların çevresinde kapama zeytin ve incir bahçeleri yer almaktadır. Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunu’nun 20. maddesi ile zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamayacağı ve işletilemeyeceği, zeytincilik sahalarının daraltılamayacağı tartışmaya yer bırakmayacak şekilde açıklanmıştır" denildi.

"ALANA JES YAPILMASI KANUNA AYKIRI"

Dilekçede şu ifadeler kullanıldı: "Yapılması planlanan Sarı Zeybek Jeotermal Enerji Santrali Kızılcaköy Mahallesi 1569 ve 1570 parseller ve çevresi kapama zeytin bahçeleriyle kaplıdır. Bu alanın içerisine jeotermal enerji santrali yapılması açıkça Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunu’nun 20.maddesine aykırıdır."

"SU KAYNAKLARI HIZLA KİRLETİLİRKEN SATRAL YAPILMASI YANLIŞ"

"Jeotermal kaynakların kullanılması sonucunda yeraltı su kaynaklarının hızla kirlendiği bilimsel olarak ortaya çıkmıştır" denilen dilekçede, "Menderes Havzasında ve Aydın’da yeraltı ve yerüstü su kaynakları hızla kirletilirken, söz konusu santralin yapılmaya son derece yanlıştır. Proje alanının hemen kuzeyinde İkizdere Barajı yer almaktadır. Santralin faaliyete geçmesi durumunda bacalardan salınacak atıklar, havada uzun süre asılı kalarak yağmurla İkizdere Barajı suyuna karışabilecektir. Bütün Aydın ilinin su ihtiyacını karşılayan kaynağın kirlenmesi, bu suyu kullanan Aydın halkının ve Aydın Ovasının olumsuz etkilenmesine neden olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Proje alanının birinci sınıf tarım ve sulama alanı içerisinde kaldığı belirtilen dilekçede, "Bu nitelikteki bir alana jeotermal enerji santrali yapılmaya çalışılması açıkça kamu yararına aykırıdır" denildi ve şunlar ifade edildi: "Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) son raporuna göre 2015–2016 yılları arasında Türkiye’nin 6 kentinde hava kirliliği için belirlenen eşik değerler 4–5 kat aşılmış durumdadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Aydın, Türkiye’nin en kirli havasına sahip 8. şehirdir."

"AYDIN'DA KANSERE BAĞLI ÖLÜMLER YÜZDE 22 ARTTI"

"Aydın ilinde jeotermal enerji santrallerinin yarattığı kirlilik nedeniyle, insan sağlığı olumsuz etkilenmekte, kirlilikten kaynaklanan hastalıklar ölümlere neden olmaktadır" denilen dilekçede, yıllar içinde yaşayan nüfusa göre Türkiye ve Aydın’da hastalıklara bağlı meydana gelen ölüm oranlarındaki değişiklikler şöyle sıralandı:

"2009–2018 yılları arasında;

Dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölümler Türkiye’de yüzde 22, Aydın’da yüzde 38 artmıştır.

Kansere bağlı ölümler Türkiye’de yüzde 19, Aydın’da yüzde 22 artmıştır.

Solunum sistemi hastalıklarına bağlı ölümler Türkiye’de yüzde 46, Aydın’da yüzde 55 artmıştır.

Toplam ölümler Türkiye’de yüzde 23, Aydın’da yüzde 36 artmıştır."

"BU TOPRAKLAR BİZE EMANET"

Son on yıllık süreçte Aydın'da meydana gelen toplu ölümlerin Türkiye ortalamasından daha fazla meydana geldiği belirtilen dilekçede, şunlar ifade edildi:

"Bu topraklar bize dedelerimizden kaldı, bizde çocuklarımıza ve torunlarımıza bırakacağız. Bu topraklar bize emanet. Bu emanetin kirlenmesini ve zehirlenip yok olmasını istemiyorum. Bu nedenlerle, Aydın İli Merkez, İncirliova İlçesi, Kızılcaköy Mahallesi 1569 ve 1570 parsellerde yapılması planlanan Sarı Zeybek Jeotermal Enerji Santralinin yapılmasını istemiyor ve ÇED Raporuna itiraz ediyorum."

AYDINLILARDAN TOPLANMA ÇAĞRISI

Öte yandan Aydınlılar, 25 Aralık (yarın) Çarşamba günü saat 12.30'da Jeotermallere karşı Atatürk Kent Meydanı'nda toplanma çağrısı yaptı.

aydin-da-ced-raporuna-itiraz-666158-1.