Aydın’ın Kuyucular ve Beyköy Mahallerinde jeotermal çalışmaları sırasında tarihi eserlerin zarar gördüğü iddia edildi

Aydın’da jeotermal çalışmaları tarihi eserlere zarar veriyor

AYCAN KARADAĞ

Aydın’ın Beyköy ve Kuyucular Mahallelerinde, Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş (KARKEY) tarafından açılmak istenen Jeotermal kuyu çalışmalar sırasında tarihi eserlerin zarar gördüğü iddia edildi.

Eski köy mezarlığının yer aldığı taşınmaz çevresinde, sütunların, çeşme ve sebillerin, eski anıt ve duvar kalıntılarının ve Osmanlı döneminden kalan mezar taşlarının bulunduğu parsel ve çevresinde çok sayıda yapı kalıntısının sondaj çalışması sırasında tahrip edildiği bildirildi.

Hatırlanacağı üzere, KARKEY tarafından Jeotermal kuyusu açmak için çalışma başlatılmasına bölge halkı büyük tepki gösterirken, Efeler Belediyesi de şirketin gerekli belgeleri olmaması gerekçesiyle çalışmalarını durdurmuştu. Bölge halkının direnişi ise devam ediyor.

aydin-da-jeotermal-calismalari-tarihi-eserlere-zarar-veriyor-684413-1.

JEOTERMALLER İNSANDAN, TARIMDAN SONRA TARİHE DE ZARAR VERİYOR

Konu hakkında BirGün’e konuşan Aydın Çevre Kültür Platformu’ndan Ömer Ali Emek, “Halk tarafından geçtiğimiz günlerde engellenen bir jeotermal çalışması var. İşletme ruhsatında sıkıntılar olan bir şirket. Zeytin yasasına uygun değil, JES kanunu uygun değil. Arama ruhsatı da yok. Halk olarak direniş gösterdik ve şirketin çalışmaları durdu şimdilik. Bölgede tarihi eserlerin bulunduğu yerde bu çalışmalardan sonra eserlerin zarar verildiğini gördük. Jeotermaller, insan sağlığı, tarıma zararının ardından tarihi de zarar veriyor. Bununla ilgili mücadelemiz sürüyor. Geçmişimizi de geleceğimizi de korumak istiyoruz” diye konuştu.