Aydın'da jeotermal şüpheli koku muamması

NAMIK ALKAN

Aydın’ın Efeler ilçesinde dün akşam saatlerinde çevreyi saran pis kokunun kaynağı konusunda Aydın Valiliği ile Aydın Büyükşehir Belediyesi karşı karşıya geldi.

Konuya ilişkin Aydın Valiliğinden yapılan açıklamada, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı ön tespite göre, kokunun, Belediye Katı Atık Bertaraf Tesisleri yakınındaki Zindan Deresi'nde, içinde plastik malzemelerin de yer aldığı inşaat atıklarının yakılmasından kaynaklandığının anlaşıldığı belirtildi.

AYDIN BÜYÜKŞEHİR’DEN YALANLAMA

Aydın Büyükşehir Belediyesi ise Valiliğinin açıklamasın yalanlayarak, “Hissedilen gaz kokusunun Zindanderesi’nde yaşanan olayla bir ilgisi yoktur” dedi. Konuya ilişkin Büyükşehir’in açıklamasında, “Şehir merkezimizde vatandaşlarımızın yoğun olarak hissettiği kokuyla ilgili olarak saat 20.15'ten itibaren iletişim merkezimize birçok ihbar gelmiştir. Şikâyetler üzerine İtfaiye Daire Başkanlığımızca verilen bilgiye göre kokuya sebep olacak bir yangın tespit edilmemiştir. Saat 21.30 civarlarında Zindanderesi yakınlarında küçük bir alanda ot ve inşaat artığı tutuştuğu tespit edilmiştir. Aydın Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri tarafından anında müdahale edilmiş ve söndürülmüştür. Hissedilen gaz kokusunun Zindanderesi’nde yaşanan olayla bir ilgisi yoktur” görüşlerine yer verildi.

Öte yandan Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay adına vatandaşların cep telefonuna atılan mesajda ise kokunun jeotermalden kaynaklandığı savunuldu. Mesajda, "Değerli hemşehrilerim, sağlığınız için bu akşam tüm ilçemize yayılan zehirli havayı solumayın. Evlerinizden çıkmayın, kapı ve pencerelerinizi kapalı tutun. Jeotermale hayır" ifadeleri yer aldı.

NE OLMUŞTU?

Aydın’ın Efeler ilçesinde dün akşam saatlerinde çevreyi pis bir kokudan dolayı ilçedeki çok sayıda vatandaş rahatsız oldu. Sosyal medya üzerinden tepkilerini dile getiren Aydınlılar, nefes almakta zorlandıklarını vurguladılar. Efeler’in tüm merkez mahallerinden hissedilen kokunun sebebi merak ediliyordu. Ağır koku, özellikle Efeler'in Güneydoğu'sunda kalan Adnan Menderes, Fatih, Efeler, Çeştepe ve Osman Yozgatlı Mahallelerinde hissedildi. .Akşam saatlerinde ortaya çıkan koku üzerine birçok kurum harekete geçti. Yangın ihtimalini değerlendiren Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Amirliğine bağlı ekipler seferber oldu. Ancak yangına dair hiç bir ize rastlanmadı. Doğalgaz sızıntısı ihtimaline karşıda yapılan çalışmalar sonucu herhangi bir kaçağa rastlanmadı. Akşam saatlerinde esrarengiz şekilde ortaya çıkan ve şehri etkisi altına alan kokunun Jeotermal Tesislerinden kaynaklandığı konuşulmaya başlandı.

TMMOB'DEN JES ÇALIŞTAYI

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Aydın'ın Efeler ilçesinde "Büyük Menderes Havzasında Jeotermal Enerji Santrali Gerçeği" isimli bir çalıştay düzenleyecek. 12 Ekim Cumartesi günü saat 10.00'da başlayacak çalıştay, Özel Başak Koleji'nde gerçekleştirilecek.

aydin-da-jeotermal-supheli-koku-muammasi-635031-1.