Aydın'daki JES'ler için komisyon talebi

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın ve çevre illerdeki JES’lerin vermiş olduğu tahribatla ilgili, Meclis’te komisyon kurulmasını istedi.

Bülbül, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın mayıs ayında tamamlamış olması gereken Kümülatif Etki Değerlendirme Raporu’nun hala bitirilmediğini söyledi.

Özellikle Aydın’da 10’u proje halinde 38 JES için yapılacak değerlendirme raporunun Mart ayında bitirilmesi planlanıyordu. Bülbül şöyle dedi: "Geçen bu süreçte Bakanlığın bu raporu olması gereken özen ve hassasiyetle tamamlayamayacağı açık. Ayrıca Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Aydın’da JES’ler için kredi veren kurum. Bu kurumla hazırlanacak rapor objektifliğini baştan kaybeder. Bu nedenle konunun Meclis çatısı altında araştırılması yerinde olacak."


Bülbül önergesinde şunları dile getirdi: Kümülatif etki, bir bölgede yer alan çeşitli etken faktörlerin ve çevresel etkilerinin tekil değil bölge genelinde bir bütün olarak değerlendirmesine işaret etmekte. Ancak Türkiye’deki JES’lerin yarısından fazlası Aydın’da toplanmışken ve santraller açık hukuka aykırılıklar taşırken projeler tekil değerlendirmelerden ileri gitmemekte. JES Projelerinin tekil bazda değerlendirilmesi ise proje etkilerinde gerçeği yansıtmamakta. Bölgenin gelişimi için stratejik eylem planlarının Meclis tarafından belirlenmesi gerekmekte"

ANKA