Eski Halkçı Parti (HP) ve Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) Genel Başkanı Aydın Güven Gürkan, ölümünün birinci yıldönümünde İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen bir törenle anıldı

Türkiye'nin önde gelen sosyal demokrat politikacılardan eski Halkçı Parti (HP) ve Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) Genel Başkanı Aydın Güven Gürkan, ölümünün 1. yıl dönümünde İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde törenle anıldı.

Aydın GüvenGürkan için düzenlenen törene, eşi Serap Aksoy Gürkan, Prof. Dr. Erdal İnönü, eski Adalet Bakanı Sey-fı Oktay'ın da aralarında bulunduğu dostları ve yakınları katıldı. Sunuculuğunu oyuncu Pelin Batu'nun yaptığı anma törenine Aydın Güven Gürkan için bir dakikalık saygı duruşu ile başlandı.

Törende konuşan Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Onursal Başkanı ve eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş, Gürkan'ı, geçen bir sene içerisinde çok andıklarını, siyasi yaklaşımlarını tekrar tekrar konuştuklarını belirterek, "Onun ölümü bizler için, sosyal demokrasi için gerçekten erken bir ölümdür" dedi.

'TÖRENDE BİR EKSİK VAR'
Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Onursal Başkanı ve eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş, törende bir eksiğin bulunduğunu, bunun da uğradığı silahlı saldırı sonucu can veren gazeteci Hrant Dink olduğunu belirterek, "Kendisinin bu törene geleceği önceden bana bildirilmişti. Buna çok sevinmiştim. Ama cuma günü düzenlenen hain saldırı yüzünden aramızda yok" diye konuştu.

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Oral Çalışlar da Aydın Güven Gürkan'ın kendisi için çok önemli bir kişi olduğunu ifade ederek, "Türkiye siyasetine dair sıkıntıya düştüğüm zamanlarda beni yaptığı gerçekçi ve sakin tahlillerle hep yatıştırır, doğru yolu gösterirdi. Aramızda olmamasından dolayı üzüntü duyuyorum" dedi. Konuşma yapması için sahneye davet edilen sinema sanatçısı Halil Ergün, "Ben hazırladığımız belgeselde yeterince konuştum. Hem böyle bir günde Aydın Güven Gürkan'dan konuşması istenseydi, eminim 'bugün canım sıkkın konuşmak istemiyorum' derdi" şeklinde konuşarak daveti reddetti. Konuşmaların ardından, SODEV in katkılarıyla hazırlanan Aydın Güven Gürkan'ın hayatı ile 1980 sonrası sosyal demokrasi sürecinin anlatıldığı "Politikada Bir Göçmen" adlı belgesel gösterildi.