Aydın’ın Germencik ilçesinde yapılması planlanan EFE-8 JES için Aydın 2. İdare Mahkemesi’nin kararı kesinleşmeden aynı santral için yeniden ÇED süreci başlamasının ardından, halkın katılımı toplantısında, bölge halkı jeotermal şirketine proje sunumu yaptırmadı

Aydın jeotermallere direniyor!

AYCAN KARADAĞ

Aydın’ın Germencik ilçesi sınırları içerisinde Gürmat Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Efe-8 JES (50 MWe) projesi ile ilgili yeniden başlayan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci için dün halkın katılımı toplantısı yapıldı. Germencik Ömerbeyli Köyü Düğün Salonu’nda yapılan halkın katılımı toplantısı yoğun protestolara sahne oldu. Halk jeotermal şirketine proje sunumu yaptırmazken şirket yetkililerine de büyük tepki gösterdi.

Aydın 2. İdare Mahkemesi’nin 02.12.2019 tarihli kararı ile Germencik’te yapılması planlanan EFE-8 santrali ile ilgili ÇED olumlu kararı iptal edilmiş ve ardından davalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gürmat Elektrik kararı temyiz etmişti. Temyiz dosyanın halen Danıştay tarafından incelendiği öğrenilirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, EFE-8 JES için Aydın 2. İdare Mahkemesi’nin kararı kesinleşmeden aynı santral için yeniden ÇED süreci başlattı.

FELAKET BİR DURUM

Toplantı sonrası konuşan davanın avukatı Akın Yakan, 3 yıldır devam eden bir süreç olduğunu ifade ederek, “Aydın 2. İdare Mahkemesi tarafından bilimsel dayanaktan yoksul olduğu ifade edilerek iptal edildi. Danıştay’a gitti dosya. Kararın kesinleşmesi beklenmeden Çevre Bakanlığı, söz konuş şirketin talebini kabul ederek yeni bir ÇED dosyası gündeme getirildi. Bu santralin yapılması doğrultusunda bu bölgede her türlü risk olacağına dair raporlar sunulmasına rağmen iki kez mahkeme iptal kararı vermesine rağmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, aynı yerde, tekrar aynı proje için ÇED süreci kararı verdi. Felaket bir durum. Doğa için çok tehlikeli. Bölge halkı burada bu jeotermali istemiyor” diye konuştu.

aydin-jeotermallere-direniyor-695727-1.

ÇEVRE BAKANLIĞI’NIN AYDIN’A KASTI MI VAR?

Germencik Çevre Derneği Başkanı Halil Çetinkaya ise, “Biz bu söz konusu santral için hukuksal dava açtık. 7 tane bilirkişi, santralin olamayacağı konusunda rapor verdi. Bu santralin yürütmesi durduruldu. Birinci sınıf tarım toprağında jeotermal hiçbir yerde yok iken, nasıl ki ikinci defa ÇED toplantısı organize edilebilir? Çevre Bakanlığı’nın Aydın’a kastı mı var? Jeotermali istemiyoruz burada. Jeotermal yetkililerinin artık Aydın’da ellerini çekmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.

ARTIK YETER!

Aydın Çevre Platformu Başkanı Mehmet Vergili de, “Artık yeter! Aydın bitti. Jeotermaller zaten bu kenti bitirdi. Bir de şimdi yenileri eklenmeye çalışıyor. Tüm Aydın olarak bu jeotermalleri istemiyoruz” dedi. Ömerbeyli köyünden çiftçi Ercüment Savran ise, “Bu bölge incir ve zeytin ile geçimini sürdürüyor. Zeytin genelde 2 yılda bir mahsul verir. Son 15-20 yıldır zeytin 2 yıldır vermemeye başladı. Neden bozuldu? Jeotermallerden dolayı bu bozuldu” dedi.