Avukatlık Kanunu’ndaki değişikliğe ilişkin taslağa Aydın ve Kütahya Barosu'ndan tepki geldi. Barolar tarafından yapılan açıklamalarda, yapılması planlanan değişiklikle ilgili tek bir baro ile bile görüşülmediğini ve değişikliklerin kapmasıyla ilgili baroların bilgisinin olmadığı belirtildi

Aydın ve Kütahya barolarından 'baro düzenlemesine' tepki: Anayasaya aykırı




BERKAY SAĞOL

Yargı Reformu çalışmaları kapsamında Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu ve Adalet Bakanlığı’nın bu yıl içinde Avukatlık Kanunu’ndaki değişikliğe ilişkin taslağı TBMM’ye sunması bekleniyor. Taslakla ilgili ortaya çıkan ayrıntılara Aydın ve Kütahya barolarından tepki geldi.

"İKTİDAR SAHİPLERİNİN SESİ OLMAYI REDDEDİYORUZ"

Aydın Barosu tarafından yapılan açıklamada, taslağın Cumhuriyet değerlerine ve Anayasa'ya aykırı olduğu vurgulanırken, "Avukatlık Yasası Değişiklik Taslağı, bizim bildiğimiz bir tek baro ile dahi görüşülmüş değildir. Avukatlık mesleği Ortaçağ’ını yüzyıllar önce yaşamış, o çağın ceremesini insanlar en acı şekillerde çekmişlerdir. Yirmi birinci yüzyılda böyle bir gündemle ilgileniyor olmak, ne yazık ki ülkemizin tüm uluslararası endekslerde yer aldığı, hukuk devleti, demokrasi ve yargı bağımsızlığı noktasındaki son sıralara uygun, ancak çağlar boyunca ileriye doğru giden insanlığın gelişimine aykırıdır" denildi.

Baroların halkın sesi olduğu belirtilen açıklamada, "Koşullar nasıl olursa olsun, insan haklarını koruyup kollamak, yurttaşların huzur ve güven içinde yaşayabilecekleri bir hukuk devleti için mücadele etmek baroların en temel görevleridir. Bu görevi yerine getirirken hiçbir güce boyun eğmemek, savunma mesleğinin doğasında bulunan varlık sebebidir. Hukuksuzluklara itiraz etmek Baroların ve temsil ettikleri avukatların olmazsa olmazı, yönetenlerin dahi savunma hakkı ile hukuk güvenliklerinin ön koşuludur. Baroların seçim esaslarını değiştirerek, doğası bağımsız olan savunmayı bağımlı hale getirip, tüm yargı bileşenlerini kuvvetler birliğine bağlamak, halkın nefes almasına engel olmaktır. Barolar güçlünün, iktidarın değil, halkın ve hakkın sesidir. Sessiz kalmayı ya da iktidar sahiplerinin sesi olmayı reddediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

"AVUKATLARIN ÖTEKİLEŞTİRİLMEMESİ GEREKLİDİR"

Hukukun olmazsa olmazının savunma olduğunu belirten Kütahya Barosu tarafından yapılan açıklamada, "Savunmanın yegane unsuru olan avukatların bağlı olduğu Barolara üyeliği kaldırmak, mesleki disiplini, mesleki değerleri ve bunların kontrolünün sağlanamaması sonucunu getirir. Vatandaşın hak arama mücadelesinde yanında bulunan, yol gösteren, yargı erkinin savunma ayağının asli ve kurucu unsuru olan avukatlar ve barolar meslek kuruluşlarıdır. İki aya yakındır adliyelerin hemen hemen kapalı sayılabileceği ve bir buçuk aya yakın bir zaman daha böyle devam edeceği bir süreçte, henüz mesleğe yeni başlamış birçok genç meslektaşımızın ekonomik olarak sıkıntı içinde olduğu, hatta bürolarını kapatmayı düşündüğü bir zaman diliminde, bu sıkıntıların giderilmesine yönelik daha etkin bir çalışmanın yapılması gerekmekte iken; yargının diğer unsurları yanından avukatların ötekileştirilmemesi gereklidir. Baroların görüşleri dahi alınmadan, meslek mensuplarının tabi oldukları, birebir kendilerini ilgilendiren yasal mevzuatın değiştirilmesi çalışmalarına gidilmemelidir. Eğer bir yasa değişikliği yapılacaksa, bu süreçte muhataplarında katılımı ile bir mutabakatın sağlanması gereklidir. Üstünlerin değil, hukukun üstünlüğünü tesis etmeye gayret eden, baroların gücünü kırmak kabul edilemez" denildi.