Aydınlar Bildirisi’ne destek verdiklerini açıklayan Kürt aydınları arasında yer alan DEHAP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Miroğlu, Kürt aydınlarının Başbakan Erdoğan ile yapılacak görüşmede bulunma gibi bir taleplerinin olmadığını söyledi...

Aydınlar Bildirisi’ne destek verdiklerini açıklayan Kürt aydınları arasında yer alan DEHAP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Miroğlu, Kürt aydınlarının Başbakan Erdoğan ile yapılacak görüşmede bulunma gibi bir taleplerinin olmadığını söyledi.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan DEHAP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Miroğlu, “Bu bir kapı aralama. Kürt aydınlarının bu görüşmede bulunma gibi bir talepleri yok. Görüşmede Kürtlerin mutlaka olması gerekmiyor. Bu diyalog devam edecekse Kürt aydınlarının da yapacağı bir şeyler mutlaka olacaktır” diye konuştu.

Erdoğan’ın Diyarbakır gezisinin önemine de değinen DEHAP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Miroğlu, Başbakan Erdoğan'ın Kürtler’in yüreğini rahatlatacak türden bir açıklama yapmasının, Kürt halkının desteğini alması açısından da çok önemli olduğunu vurguladı.

BAŞBAKAN İLE GÖRÜŞME YARIN

Aydınlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yarın görüşecek. Heyette, 15 Haziran bildirisini imzalayan aydınların yanı sıra, Başbakan Erdoğan tarafından görüşmede bulunması istenen yazar Adalet Ağaoğlu, işadamı Osman Kavala, gazeteci Ahmet Hakan gibi isimler de bulunuyor. Dün basına kapalı bir toplantı yapan heyetin, görüşmenin ardından basın toplantı sı yapması bekleniyor.

DİYARBAKIR GEZİSİNDEN ÖNCE

Çağrıya destek veren bir grup aydının Başbakanlık'a yaptığı görüşme talebine olumlu yanıt veren Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır gezisi öncesi aydınları kabul edecek. Başbakanlık, aralarında PKK'ye destek verdiği gerekçesiyle İnsan Hakları Derneği'nden istifa eden yazar Adalet Ağaoğlu, Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan Coşkun ve Yeni Şafak gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu gibi isimlerin aydınlar heyetinde yer almasını istemişti. Başbakan'ın çağrısı üzerine heyete katılan isimler, 151 aydını temsil eden 12 kişilik heyetle dün bir değerlendirme toplantısı yaptı.

ATEŞKES ÇAĞRISI

Aydınlar Bildirisi’nde şu görüşler yer alıyordu: Bulunduğumuz çatışma ortamından derin bir kaygı duymaktayız. Sadece geçen ay 50'ye yakın insanımızı yitirdik. 15 yıl süren ve 30 bin civarında insanımızın kaybına yol açan, taraşarca 'düşük yoğunluklu çatışma' veya 'kirli savaş' olarak adlandırılan dönemin acıları, milyonlarca insanımızı derinden yaraladı. Artık insanlarımız ölmesin, barış içinde ve adil yaşam sürelim. PKK'nin silahlı eylemlere derhal ve önkoşulsuz son vermesini istiyoruz. Hükümetin, kalıcı barışın sağlanması ve herkesin demokratik toplumsal hayata katı labilmesi için gerekli yasal düzenlemeleri gerçekleştirmesini talep ediyoruz.