Başbakan’ın Ermenilerden özür dileyen aydınları suçlamasına aydınlardan tepki geldi. Başbakan’ın sözlerine şaşırmadıklarını belirten Ümit Kardaş, Lale Mansur, Bilge Contepe...

Ermenilerden özür dileyen aydınlardan, ‘Suç işleyen özür diler’ diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"a yanıt geldi. Adalet Ağaoğlu "Başbakan Dink"i öldüren zihniyeti konuşsun"; Aylin Aslım "Erdoğan ergen gibi"; Tanıl Bora "suçun değil, görmezden gelmenin özrü"; Ümit Kardaş "Yüzleşme kapı açar"; Bilge Contepe "Başbakan yanlışı sürdürüyor"; Ali Nesin "verdiğim rahatsızlıktan dolayı özür diliyorum"; Lale Mansur "sözleri kampanyanın doğruluğunu gösteriyor"; Tahir Elçi "şaşırmadım" dedi.
Erdoğan"ın sözlerine şaşırmadıklarını söyleyen imzacılar "Kendi adımıza verdiğimiz imzalar vicdanımızın sesidir" diyorlar.  Yazar Adalet Ağaoğlu "Burada ifade edilen duyduğumuz mahcubiyettir. Erdoğan bu cümleleri kurmak yerine Hrant Dink"in neden öldüğü hakkında konuşsun" dedi.

"İŞİNE GELDİĞİNDE MİRASI SAHİPLENİYOR"
Müzisyen Aylin Aslım Başbakan"ın söyleminini tipik bir ergen söylemi olduğunu söylüyor: "İşine geldiğinde 800 yıllık mirası sahiplenip işine gelmediğinde ben yapmadım demek tipik bir ergen davranışı ne kadar mantıklıysa bu kampanyayla ilgili söyledikleri de o kadar mantıklı."
"Suç illa eylemle olmaz" diyen Aksu Bora "Burada suçtan dolayı özür dilemiyoruz. Göz yummaktan, görmezden gelmiş, unutmuş olmaktan dolayı özür diliyoruz" dedi.
Kampanya geçmişle yüzleşmemizin yolunu açacak diyen Ümit Kardaş: "Başbakan"ın bu açıklamasına katılmıyorum. Bu bir vicdan meselesidir. İnsanlar bunu vicdanlarında tartarak özür diliyorlar. Bu Türkiye"nin elini de rahatlatır. "
Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Bilge Contepe: Başbakan"ın ideolojisi belli, tavrı normal "Bizim zaten devletlerle işimiz yok. devlet başkanı özür dilemeyebilir. Hangi nasıl bir ideolojiye sahip olduklarını, yanlışlığı sürdürdüklerini de biliyoruz. Israrla özür dilemenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Biz demokratik bir ülkede ve eşit şartlarda yaşamak istiyoruz. Ermeniler de bu toprakların asli unsurlarıdır."
Ali Nesin de "Sayın Başbakan"a verdiğim rahatsızlıktan dolayı da özür dilerim!" derken sinema sanatçısı Lale Mansur "Bu tepkiler ne kadar doğru bir kampanya olduğunu, Ermeni sorununun ne kadar konuşulması istenmeyen bir konu olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.

"HİÇ ŞAŞIRMADIM"
Avukat Tahir Elçi de "Vatandaşlarına "beğenmiyorsanız çekin gidin" diyen bir başbakandan bu anlamda demokratik bir adım atmasını beklemiyorum. Şaşırmadım"dedi. BİANET

***
Bakan Şahin: Ben devlet gibi düşünürüm
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, ""Ermenilerden özür dileme kampanyasına"" ilişkin, ""Bir takım sivil toplum örgütleri, farklı bir tavır içerisine girebilirler, o kendi takdirleridir"" dedi. Meclis"te ""Ermenilerden özür dileme kampanyası"" ile ilgili soruları yanıtlayan Şahin, bu konuda devletin görüşü neyse, kendi görüşünün de o olduğunu söyledi. Devletin, soykırım iddialarına karşı nasıl bir düşünce, tavır ve politika içindeyse; aynı politikanın devamından yana olduğunu ifade eden Şahin, ""Dolayısıyla bir takım sivil toplum örgütleri, farklı bir tavır içerisine girebilirler, o kendi takdirleridir. Ama Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, bu konudaki yaklaşımı, değerlendirmesi ve politikası benim için önemlidir"" diye konuştu

***
´√AB’de ‘soykırım inkârına ceza yasası’ yürürlüğe girdi
Avrupa Birliği’nin (AB) soykırımı, insanlığa karşı suç ve savaş suçlarını inkâr edene hapis cezası öngören kararı birliğin resmi gazetesinde dün yayınlanarak yürürlüğe girdi. Türkiye Ermeni sorunundan dolayı karara karşı çıkıyordu. AB Adalet ve İçişleri Bakanları’nın 27-28 kasım tarihlerinde yaptığı toplantıda kabul edilen AB Konseyi kararı resmileşti. AB çapında ırkçılık ve yabancı düşmanlığı ile mücadele çerçevesinde alınan kararda, soykırım, insanlığa karşı işlenen suçlar ve savaş suçlarının kamuoyu önünde inkar edilmesi ya da zararsız gösterilmeye çalışılmasına 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Kararın yayınlanması ardından üye ülkelerin 2 yıl içerisinde kararı kendi iç hukuklarına uyarlaması gerekiyor.

***
Bahçeli şaşırtmadı:Aydınlardan utanıyorum
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ""Özür diliyorum"" kampanyasıyla ilgili, ""Kampanyayı başlatan kişilerden utandığımı söylemek istiyorum"" dedi. Bahçeli, Sheraton Otel"de yaptığı basınla sohbet toplantısında, gazetecilerin soruları üzerine ""Sözde bazı aydınlarımız sözde Ermeni soykırımı iddialarına sanki bir cevap verilmesi gerekiyormuş gibi özür dileme kampanyası başlattılar"" diyerek, kampanyanın yersiz olduğunu ve vazgeçilmesi gerektiğini daha önce de söylediğini belirtti.
Devlet Bahçeli, ""Kampanyayı başlatan kişilerden, samimiyetle söylemek istiyorum, utandığımı söylemek istiyorum. Bu kampanyayı yapanlardan Türk milleti olarak utanmamız gerektiğini söylüyorum"" diye konuştu.

BAYKAL’I DÜELLOYA ÇAĞIRDI
Bahçeli, CHP’nin çarşaf açılımına ilişkin “Ilımlı Siyasi İslam’ın sol ayağı mı oluşturuyor” sözünü “pusu” kurmak olarak yorumlayan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a da canlı yayında tartışma davetinde bulundu. Bahçeli MHP’nin Diyarbakır’da aday çıkaracağını da söyledi.