Ömer Hayyam’ın bir şiirini sosyal medyada paylaşarak ‘halkın dini değerlerine hakaretle’ yargılanmaya başlayacak Fazıl Say’a aydınlar destek verdi..

Sosyal medyada Ömer Hayyam’ın bir şiirini paylaşarak 'Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı'' gerekçesiyle hakkında dava açılan piyanist Fazıl Say’ın ilk duruşması bugün İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi'de görülecek. Say hakkında 1,5 yıl hapis cezası istenen yargılama öncesinde İstanbul Kadıköy’deki Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde Say için düzenlenen ‘Sesimiz seninledir’ etkinliğine katılan aydınlar, yargılamayı ve yargılamayı kendine hak gören zihniyeti protesto etti.

***

KİM NE DEDİ?

Aydınların, sanatçıların, yazarların değerlendirmeleri şu şekilde:
»  Cihat Aşkın: Onun başına gelen her şey bizim de başımıza gelmiş sayılır. İnanıyorum ki sanatçıların her anlamda birlikte ve dayanışma içerisinde olması ülkemizin sanatçılarının sorunlarını daha örgütlü bir biçimde, daha kısa süre içinde çözebilecek.
» Emre Peynircioğlu: Düşüncelerin dürüstçe ve özgürce dile getiremediği bir ülkede yaşıyoruz bu durumdan dolayı yargılanması tepkilerimize neden oldu.
»  Ertuğrul Mavioğlu: Fazıl Say sosyal medyada bir dörtlük paylaştı diye bir linç operasyonuna tabi tutuldu. Başbakan hep şiirden cezaevinde yattığı iddiasındadır ama kitaplardan bomba üreten bir hükümet haline dönüştü. Bunların karşısında itaatsiz olmak gerekiyor. İtaate mi davet ediyorlar? Hayır demeliyiz.
» Güvenç Dağüstün: Düşünün bir sanatçı ya da insan bir şairin şiirini sosyal medya ortamında paylaşmış, bundan dolayı 1,5 yıl hapsi isteniyor. Kendi fikirlerini de söylemiş olabilirdi.
»  Orhan Aydın: Benim ülkemde uluslararası bir yaratıcıya sanal ortamda paylaştığı kendisine de ait olmayan bir dörtlük yüzünden dava açılıyor. Bu etkinlik ve 18 Ekim’de yapılacak duruşma AKP hükümetinin kara yüzüdür.
»  Zeynep Altıok: Bu kadar çorak bir sanat ikliminde Türkiye’yi dünyada başarıyla temsil eden bir piyanist ve besteci olan Fazıl Say’ın fikirleri ve inançlarıyla yargılanıyor olmasını utançla karşılıyorum. Sol.org.tr