AYM'nin ‘Af yasası’nın iptali istemini esastan görüşme kararı almasını değerlendiren duayen hukukçu Turgut Kazan, “AYM, iptal kararı dahi verse sadece yasa iptal edilmiş olur o kadar. Tahliye olanlar geri alınmaz. Tahliye olanlar kanuna dayanarak tahliye edildi. ‘Şekil yönünden iptalini istiyoruz’ diye başvurunun sağlayacağı yarar yoktur” dedi

AYM af yasasını esastan görüşecek: Tahliye olanlar geri alınmaz

BURCU CANSU

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, CHP'nin kamuoyunda ‘Af yasası’ olarak bilinen ‘İnfaz yasası’nın şekil yönünden iptali ve yürürlüğünün durdurulması isteminin ilk incelemesini dün tamamladı. Buna göre iptal istemi, daha sonra belirlenecek bir günde esastan karara bağlanacak.

CHP, cezaevlerinden yaklaşık 100 bin kişinin tahliye edilmesini sağlayan düzenlemenin tümünün şekil bakımından iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesini istemişti. CHP ayrıca hariç denetimli serbestlik süresinin bir yıldan üç yıla çıkarılmasına olanak tanıyan 52’nci maddesiyle, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun değiştirilen geçici 6’ncı maddesinin şekil bakımından iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesini de talep etmişti.

KAZAN: BİR SONUCU OLMAYACAK

İstanbul Barosu eski başkanlarından duayen hukukçu Turgut Kazan, AYM’nin iptal talebini esastan görüşecek olmasını BirGün’e değerlendirdi. Kazan, bilgi eksikliği nedeniyle yanlış çağrışım yapıldığını belirterek, şunları söyledi:

“AYM eleştiriliyor ama AYM böyle çalışır. Önce iptal davası önüne gelir esasa geçilecek koşulları tamamına bakılır. Koşullar tamamsa esas incelemeye geçirilir. CHP’nin neden böyle bir dava açtığını bilmiyorum.

AYM iptal kararı verirse yasa iptal edilmiş olur o kadar. Başka da bir sonucu olmaz. Tahliye olanlar geri alınmaz. Tahliye olanlar kanuna dayanarak tahliye edildi. Zaten böyle bir yasa ‘af yasasıdır, gerekli çoğunluk sağlanmamıştır, iptalini istiyoruz’ diye yapılan başvurunun sağlayacağı yarar yoktur. Belki çıkan insanlar, CHP’nin bu başvurusu sonrası içeri alınacağını düşünerek kaygı duyabilir. Fakat böyle bir şey olmayacak. Sadece CHP’ye karşı tepki duyacaklar.”

KANUN ÇIKTI VE UYGULANDI

Bu yasayı af yasası olarak değerlendirdiğini belirten Kazan, “Ama af yasası sayılsa ne olur sayılmasa ne olur? Kanun çıktı ve uygulandı. CHP 10 gün içinde dilekçeyi verdiğinde zaten insanlar tahliye olmuştur. Neyin yürürlüğü durdurulacak? Bu sadece ‘af yasası mı değil mi’ incelemesidir. Yasanın kimlere uygulandığı tartışılmıyor ki sadece af yasası mı değil mi bu tartışılıyor” diye konuştu.

İKTİDAR AYM’Yİ DİNLEMİYOR

Kazan, “AYM iptal kararı verirse de bu sadece bundan sonra böyle bir yasa gündeme geldiğinde ‘bu af yasası sayılır, ilerde böyle bir kanun yaparsanız’ anlamı taşır. Fakat bugün ki anlayış AYM’yi dinlemiyor ki... Eskiden AYM iptal kararı vermişti mi diyecek? Pratikte sonucu olmayan bir girişim” dedi.