AYM, 2012 yılında Mersin’de yapılacak Newroz mitingine çağrı bildirileri dağıtırken gözaltına alınan ve açılan dava sonucu hapis cezasına çarptırılan Eğitim Sen üyeleri hakkında "Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakları ihlal edildi" kararı verdi.

AYM, bildiri dağıtırken gözaltına alınan ve hapis cezasına çarptırılan Eğitim Sen üyelerini haklı buldu

Anayasa Mahkemesi (AYM), Mersin’de Newroz mitingine çağrı bildirisi dağıttıkları için hapisle cezalandırılan eski Eğitim Sen Genel Sekreteri Sakine Esen Yılmaz ile eski Eğitim Sen Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mahir Engin Çelik hakkında hak ihlali kararı verdi. Yüksek Mahkeme, Yılmaz ve Çelik’in toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Başvuruculara ayrı ayrı 15 bin TL manevi tazminat ödenecek.

Eğitim Senliler, 2012 yılında Mersin’de yapılacak Newroz mitingine çağrı bildirileri dağıtırken gözaltına alındı ve haklarında açılan dava sonucu hapis cezasına çarptırıldı. Mahir Engin Çelik ve Sakine Esen Yılmaz, “Halkı kanuna aykırı toplantıya kışkırtmak” suçundan hapis cezasına çarptırılmaları sonucu 9 Mayıs 2016’da toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle AYM’ye bireysel başvuru yaptı.

Başvuruyu görüşen AYM’nin ‘hak ihlali’ dediği kararın gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararda, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına zorunlu olmayan haller dışında müdahale edilmesinin demokrasiye uygun olmadığına yer verildi. Mersin Valiliği’nin Newroz kutlamalarına ilişkin kararının belirsiz olduğuna değinilen kararda, ayrıca bu belirsizliğin açıklamasının da yapılmadığına dikkat çekildi. Kararda, başvurucular hakkında verilen hapis cezası kararının, mahkeme kararından kaynaklandığına vurgu yapıldı.