AYM: Burhan Çoban’ın darp edilmesi olayı soruşturulsun

Haber Merkezi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Direnişi sırasında Ethem Sarısülük’ü vuran polisin yargılandığı davada tanıklık yapmak için bekleyen Burhan Çoban’ın darp edilmesi olayının soruşturulmasına karar verdi.

Ankaragazetecisi.com'da yer alan habere göre, öldüren polis Ahmet Şahbaz’ın Ankara Adliyesi’nde yapılan yargılaması sırasında Burhan Çoban da tanık olarak mahkemeye çağrıldı. 23 Eylül 2013’teki duruşmaya, sanık polisin yüze yakın polis arkadaşları da sivil giyimli şekilde geldi. Sivil polisler mahkeme başkanı tarafından salondan dışarıya çıkarıldı. Bu sırada mahkeme önünde bekleyen çevik kuvvet polisleri ile sivil polisler, kapı önünde duruşmayı izlemek için bekleyen Sarısülük’ün yakınları ile tanıklara müdahale etti. Savcılığa başvuran Çoban, bir çevik kuvvetin kendisini merdivenden aşağıya da attığını söyledi. Savcılık, polislerin kasten müştekiyi darp ettiğine ilişkin delil olmadığını, polislerin kavgayı bastırmak için hareket ettiğini, polislerin orantılı güç kullandığını iddia ederek takipsizlik kararı verdi. Bunun üzerine Çoban, AYM’ye başvurdu.

Savcılığın olaya ilişkin yeterince araştırma yapmadığına dikkat çekilen kararın gerekçesinde, polislerin beyanlarının doğru olup olmadığına ilişkin kamera görüntüleri incelendikten sonra rapor alınmadığı aktarıldı. Kötü muamele yasağının usule ilişkin boyutunun ihlal edildiğine hükmeden AYM, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması amacıyla yeniden soruşturma yapılmak üzere Ankara Başsavcılığı’na gönderilmesine karar verdi. Çoban’a da 15 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmedildi.