Yüksek Mahkeme, firar eden bir hükümlüyü yakalamak için düzenlenen operasyonda 16 yaşındaki bir çocuğun öldürülmesini yaşam hakkının ihlali olarak değerlendirdi.

AYM: Çocuğun yaşam hakkı ihlal edildi

Haber Merkezi

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), firari bir hükümlünün yakalanması için düzenlenen operasyonda bir kişinin öldürülmesine ilişkin yaşam hakkının ihlal edildiğine yönelik kararı dün Resmi Gazete’de yayımlandı.

F.T. aslı başvurucunun eşi Ö.T., 2003’te Ordu Ünye Cezaevi’nden firar etti. Kumru Cumhuriyet Başsavlığı da firari tutuklunun yakalanması için Ağcaalantürk köyündeki evinde arama yapılmasına karar verdi. 31 Mart 2006’da eve düzenlenen operasyonda Başvurucu F.T.’nin 16 yaşındaki oğlu E.T., jandarma tarafından vurularak öldürüldü.

Başvurucu, oğlunun bahçeye hayvan geldiğini düşünerek havaya ateş ettiğini ileri sürerken jandarma Ö.K. ise “Dur” ihtarına uymadığını iddia etti. Yargıya taşınan olayda Ünye Ağır Ceza Mahkemesi, jandarmaya ceza vermedi. Ailenin tazminat talebi de reddedildi.

İHLALİN SEBEBİ MAHKEME

Başvurucu F.T. ise AYM’ye başvurdu. Yüksek Mahkemesi ise söz konusu operasyonun planlanması ve idaresi yönünden eksikler olduğuna dikkat çekerek başvurucunun tazminat talebinin yeterli inceleme yapılmadan reddedildiğini aktardı. Çocuğun yaşam hakkının ihlal edilmesinin mahkemeden kaynaklandığını belirten AYM kararında, yeniden yargılama yapılması uygun görüldü. 16 yaşındaki E.T.’nin yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmeden AYM, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için Ordu İdare Mahkemesi’nde yeniden yargılama yapılmasına karar verdi.