AYM, Demirtaş’ın hak ihlaline ilişkin bireysel başvurusunu görüşecek. Karar çıkması beklenen kritik görüşme öncesinde avukat Kahraman, “AYM, AİHM karar vermeden önce tahliye etmeli” yorumunu yaptı

AYM, Demirtaş'ın başvurusunu görüşecek: ‘AİHM karar vermeden AYM tahliye etmeli’

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net @simsekhuseyinn

4 Kasım 2016 tarihinde yapılan operasyonlar sonucu tutuklanarak Edirne Cezaevi’ne konulan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı bireysel başvurunun yarın karara bağlanması bekleniyor.

Tutuklulukta 14’üncü ayına giren Demirtaş, AYM’ye, yakalama, gözaltı, tutuklama tedbirlerinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişiminin kısıtlanması, suçlamaların ifade özgürlüğü ile siyasi faaliyet kapsamındaki eylemlere ilişkin olması ve tutukluluk nedeniyle milletvekilliği görevini yerine getirememesi nedenleriyle hak ihlali konusunda bireysel başvuruda bulundu. Bu başvuruyu 6 Aralık’ta inceleyen Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü, dosyayı Genel Kurul’a sevk etti.

‘AYM itibarını korumalı’
Genel Kurul’da yarın yapılacak toplantı öncesinde BirGün’e konuşan avukat Mahsuni Karaman, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan başvurudan karar çıkmadan önce AYM’nin Demirtaş’ı tahliye etmesini ve bu yolla kendi itibarını koruması gerektiğini söyledi.

Demirtaş’ın siyasi operasyonlar sonucunda tutuklandığına dikkati çeken Karaman, “Eş Genel Başkan Demirtaş’ın tutuklanması hukuk çerçevesinde izah edilemez. Bu nedenle AYM’nin siyasilere değil hukuka uygun karar vermesi gerekiyor” dedi.

‘Balbay kararı uygulanmalı’
Hukukun devreye girip siyaseti linç girişimine “dur” demesi gerektiğini ifade eden avukat Karaman, “Selahattin Demirtaş, 14 aydır siyasi rehine olarak Edirne Cezaevi’nde tutuluyor. Geç kalınmış olsa da AYM’nin bir an önce bu duruma son vermesi gerekiyor. CHP Milletvekili Mustafa Balbay hakkında verilen tahliye kararı Demirtaş için de uygulanmalı” diye konuştu.

‘Üç kez hak ihlali kararı verilmeli’
Balbay’ın tutuklandıktan sonra milletvekili seçilmesine rağmen AYM’nin tahliye kararı verdiğini hatırlatan avukat Karaman, “Demirtaş, tutuklandığında milletvekiliydi, Meclis’te grubu bulunan en büyük üçüncü partinin eş genel başkanıydı ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 13 oy almış bir liderdi. Bu nedenle Balbay hakkında bir kez hak ihlali veren yüksek mahkemenin Demirtaş hakkında üç kez hak ihlali kararı vermesi gerekir” diye konuştu.