Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 4 parti için “kendiliğinden dağılma halinin ve buna bağlı olarak hukuki varlığının sona erdiğinin tespitine karar verilmesi” talebi için 1 partiye onay verirken 3 partiye ret verdi.

AYM’den 1 partinin hukuki varlığının sona erdirilmesi talebine onay, 3 partiye ret

HABER MERKEZİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 4 siyasi parti için ilk büyük kongrelerini süresinde yapmaması ve zorunlu organlarını oluşturmaması nedeniyle, kendiliğinden dağılma halinin ve bununla ilgili olarak hukuki varlığının sona erdirilmesi talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı.

Anayasa Mahkemesi ise, her biri için aynı sebeple 4 ayrı dava açılan partilerden Demokratik Genç Parti’nin hukuki varlığının sona erdirilmesine karar verirken, Türkiye Ekonomi ve Kalkınma Partisi, Türkiye Birlik Partisi ve Kürdistan Özgürlük Partisi için ret kararı verdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kuruluşuna dair bildiri ve eklerini sunduktan sonra tüzel kişilik kazanan partilerin 2 yıl içerisinde büyük kongrelerini yapmamaları ve zorunlu organlarını oluşturmamaları sebebiyle verdiği talebe yönelik AYM, açılan davaya ilişkin taraflardan savunma istedikten sonra da olsa 3 partinin büyük kongrelerini yapmalarını, siyasi ve hukuki varlıklarını devam ettirme yönünde bir iradenin varlığı olarak kabul ederek, oluşturulan kapatma talebinin reddedildiğine karar verdi.

aym-den-1-partinin-hukuki-varliginin-sona-erdirilmesi-talebine-onay-3-partiye-ret-762163-1.

Demokratik Genç Parti ise savunma istenmesinden sonra da olsa büyük kongresini gerçekleştirmediği için, Anayasa Mahkemesi tarafından hukuki varlığının sona erdirilmesine ve taşınmazlarının hazineye devredilmesine karar verildi. Alınan bu kararlar, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

aym-den-1-partinin-hukuki-varliginin-sona-erdirilmesi-talebine-onay-3-partiye-ret-762164-1.