AYM’den “Gezi Kararı”

Nurcan Gökdemir

Anayasa Mahkemesi, Gezi Direnişi sırasında Sancaktepe Belediyesi önünde işine giderken gözüne atılan gaz fişeği ile bir gözü kör olan işitme engelli Selçuk Yıldız’la ilgili önemli bir karara imza attı.
3 Haziran 2013 günü polisin 5 metre mesafeden attığı gaz fişeği ile yaralanan 28 yaşındaki Selçuk Yıldız’ın avukatı Meltem Aykut Giray, sorumlu polislerin bulunarak cezalandırılması istemini İstanbul Valiliği’nin soruşturma izin vermeyerek engellemesi üzerine Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. FETÖ üyeliği suçlamasıyla cezaevinde bulunan dönemin İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun izin vermediği soruşturma, AYM kararı üzerine yeniden başlayacak.

İzin sorun olabiliyor

Anayasa Mahkemesi oybirliğiyle aldığı kararda, kamu görevlilerinin devlet adına görevlerini yerine getirirken ortaya çıkan durumlarla ilgili sık sık şikayet edilme ve soruşturma tehdidi altında olmaları nedeniyle haklarında adli soruşturma yürütülmesinin izne bağlanmasının makul görülebileceğini belirtti. Ancak bunun soruşturmanın etkililiği bakımından sorun oluşturabileceğine dikkatin çekildiği kararda, özetle şöyle denildi: “Soruşturmanın etkililiği bağlamında yetkililer, olay ve olguları ciddiyetle öğrenmeye çalışmalı ve soruşturmayı sona erdirmek ya da kararlarını temellendirmek için aceleci davranarak temelden yoksun tespit ve gerekçelere dayanmamalıdır. Aynı şekilde kanunun güç kullanılmasına cevaz verdiği durumlarda kişiye uygulanan muamelenin orantılı olup olmadığının da olayın tüm unsurları ortaya konularak çok yönlü değerlendirilmesi gerekir.”

Yeniden yargılama
AYM kararında, Selçuk Yıldız’ın isteminin Emniyet Müdürlüğünün görüşü doğrultusunda Valilik tarafından işleme konulmadığı belirtildi. AYM, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmak üzere dosyayı İstanbul Bölge idare Mahkemesi ve İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına gönderme kararı aldı.