AYM’den İstanbul Havalimanı işçileri için asılan pankart hakkında hak ihlali kararı
İstanbul Havalimanı’nın yapımı sırasında iş cinayetlerinden ölen işçiler için afiş asan sendikanın genel başkanına verilen para cezası AYM’ce bozuldu. ‘Zorlama’ olarak değerlendirdiği kararı bozan AYM, yargılamayı yapan alt mahkemeden ‘ihlal sonucuna ulaştıran nedenleri gideren’ bir karar vermesini talep etti.
HABER MERKEZİ
İstanbul Havaliamanı'ndaki işçiler için asılan pankarta verilen ceza Anayasa Mahkemesi'nden (AYM) döndü.
İstanbul Havalimanı’nın yapımı sırasında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçiler için, “3. Havalimanında Tutuklanan Direnişçi İşçiler ve Sendika Yöneticileri Serbest Bırakılsın” şeklinde afiş asan İnşaat İşçileri Sendikası’nın Genel Başkanı Mehmet Avcı’ya ‘Kabahatler Kanunu’ gerekçe gösterilerek para cezası verilmişti.
Kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyan Avcı, olumlu sonuç aldı. AYM’nin, söz konusu pankartla çevrenin rahatsız edilmediğine dikkat çekilen kararında, “Buna göre uygulanan kuralın bütünlüğü bozulmak suretiyle içeriğindeki bir cümle getiriliş amacından radikal biçimde farklı bir yoruma tabi tutulmuş ve ayrı bir suç ihdas edildiği değerlendirilmiştir” ifadeleri de yer aldı.
Alınan kararın zorlama olduğunu vurgusu yapılan kararın devamında, “Kamu makamlarının söz konusu yorumunun anılan hükmün amacını aşan zorlama ve öngörülemez bir yorum olduğu kanaatine ulaşılmıştır” denildi.
Söz konusu yargılamanın yeniden yapılmasına hükmeden mahkeme, “Anayasa Mahkemesini ihlal sonucuna ulaştıran nedenleri gideren, ihlal kararında belirtilen ilkelere uygun yeni bir karar verilmesinden ibarettir” vurgusu yaptı. AYM ayrıca, 4 bin 864 TL tutarındaki başvuru giderlerinin Avcı’ya geri ödenmesine hükmetti.
NE OLMUŞTU?
Kayıtlı 31 bin kişinin çalıştığı 3. havalimanı inşaatında onlarca işçinin yaşamını yitirdiği ve ailelere para verilerek ölümlerin gizlendiği iddia ediliyordu. İşçiler kendilerine “acele edin” baskısı yapıldığını, iş güvenliği için hiçbir önlem alınmadığını ifade etmişti.
İnşaatı başladığından beri 3. havalimanı şantiyesinde çalışan Hafriyat kamyonu şoförü C., o güne kadar 400 işçinin öldüğünü, Anadolu’dan gelen işçilerin ailelerinin ise para verilerek susturulduğunu öne sürmüştü. Söz konusu iddialar TBMM gündemine taşınmış, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 27 işçinin hayatını kaybettiğini belirtmişti.