AYM, kamuda 399 Sayılı KHK’ye tabi olarak sözleşmeli çalıştırılacak personelde aranan, “Altı aydan fazla hapis cezası almamış olmak” şartını eşitlik ilkesine aykırı buldu. Kadrolu personel için aynı koşulun aranmadığının altını çizen Yüksek Mahkeme, şartın iptaline karar verdi

AYM’den KHK’li sözleşmeli personel kararı: 'Altı aydan fazla hapis cezası almamış olmak' şartı iptal edildi

Oktay Evsen

Anayasa Mahkemesi, kamu kurumlarında çalışan ve bir yıldan az hapis cezası alanların görevlerine devam etmesine karşın aynı durumdaki sözleşmeli personelin sözleşmesinin feshedilmesini Anayasa'ya aykırı buldu.

Yüksek Mahkeme, kamuda 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) tabi sözleşmeli personel statüsünde çalıştırılacaklarda aranan, “Altı aydan fazla hapis cezası almamış olmak” şartını Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti.

Resmi Gazete'de yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararında, Devlet Memurları Kanunu'nda kamu görevlisi statüsünde istihdam edilebilmek için bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olmama koşulu aranırken KHK kapsamındaki sözleşmeli personel yönünden, "Altı aydan fazla hapis cezasıyla hükümlü bulunmama" koşulunun öngörüldüğü ve bu durumun eşitlik ilkesiyle bağdaşmadığı vurgulandı.

EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI

Farklı statüde çalışan personel için aranan iki farklı koşulun Anayasa’ya aykırı olduğunun altını çizen kararda şu ifadelere yer verildi:

"Zira geçerliliğini sürdüren ve yetki unsuru bakımından da anayasal denetime tabi olan KHK'ların çıkarılması sırasındaki anayasal yetkinin kaynağını, ilga edilmiş olsa da anayasanın 91’inci maddesi teşkil etmektedir. KHK'lerin Anayasa’nın mülga 91’inci maddesine uygun olup olmadığına ilişkin denetimin bir defayla sınırlandırılamayacağı açıktır. Zira böyle bir sınırlandırma, KHK'ye ilk denetiminden sonra söz konusu anayasa hükmü karşısında dokunulmazlık tanınması anlamına gelmektedir. Bu ise her şeyden önce temel amacı, normların anayasaya uygunluk denetiminin yapılması ve anayasaya aykırı olan kuralların hukuk sisteminden ayıklanması olan anayasa yargısının, belirtilen amacı ile bağdaşmamaktadır.”

Yüksek mahkeme, 232 Sayılı KHK’nin 7’nci maddesinde yer alan, “…6 aydan fazla” ibaresinin iptaline oybirliği ile karar verdi.