AYM’den kötü muameleye iki ayrı hak ihlali kararı

HABER MERKEZİ

Anayasa Mahkemesi (AYM), gözaltında darp edilme, hukuksuz üst araması yapılması ve üniversitede bildiri dağıtılması nedeniyle verilen disiplin cezasına ilişkin başvurularda hak ihlali tespit etti. AYM Genel Kurulu, 18 Mayıs’ta gerçekleştirdiği toplantıda üç yeni hak ihlali kararı verdi.

AYM, ilk kararında hukuka aykırı olarak üst araması yapılmasına yönelik başvuruyu değerlendirdi.

Başvuruda, hukuksuz üst araması nedeniyle maddi ve manevi varlığın korunması geliştirilmesi hakkının; haksız gözaltına alınma nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının; arama sırasında kolluk görevlilerince güç kullanımından dolayı yapılan şikâyetle ilgili soruşturmanın etkili yürütülmemesi nedeniyle de kötü muamele yasağının ihlal edildiği iddia edildi. AYM ise yalnızca kötü muamele yasağının ihlal edildiğine ilişkin iddiayı kabul etti. Kararda, kötü muamele yasağının ihlal edildiğine hükmedildi. AYM’ye yapılan başvurular arasına gözaltında darp edilme vakası da girdi. Kolluk tarafından gözaltına alınan bir kişi burada darp edildiğini öne sürerken olayın ise etkili şekilde soruşturulmadığını belirtti. Başvurucu kötü muamele yasağının ihlal edildiğini ileri sürdü. Yüksek Mahkeme, kötü muamele yasağına ilişkin başvuruyu kabul ederek hak ihlaline hükmetti.

BİLDİRİ DAĞITMAK CEZALANDIRILAMAZ

Bir diğer başvuru ise üniversite öğrencisi tarafından yapıldı. Üniversite içinde bildiri dağıtan öğrenciye disiplin cezası verildi. Öğrenci de kendisine disiplin cezası verilmesini Yüksek Mahkeme’ye taşıdı, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini savundu. AYM, öğrencinin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini kabul ederek hak ihlali kararı verdi.