Anayasa Mahkemesi (AYM), Madımak Katliamı'nda yakınlarını kaybedenlerin zaman aşımına karşı açtığı başvuruyla ilgili kararını açıkladı. AYM, başvurunun ek rapor hazırlandıktan sonra görüşülmesine karar verdi.

Kaynak: İHA
AYM'den Madımak Katliamı kararı
Fotoğraf: AA

AYM, Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te yakılan Madımak Oteli'nde yakınlarını yitirenlerin zaman aşımına karşı yaptığı başvurusuna ilişkin ek rapor alınmasına karar vererek görüşmeyi erteledi.

Madımak Katliamı olaylarda hayatını kaybedenlerin yakınları, 2014'te Yüksek Mahkemeye bireysel başvuruda bulunmuştu.

Başvuruda, yargılama sürecinin etkili yapılmadığı ve adil yargılamaya ilişkin hükümlerin ihlal edildiği kaydedilmiş, Madımak Oteli'nin yakılmasına ilişkin eylemin "insanlığa karşı suç" kapsamında değerlendirilmesi ve bu sebeple zaman aşımına uğramaması gerektiği belirtilmişti.

2014'teki bireysel başvuru, Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümünce 29 Haziran 2021'de görüşülmüş ve incelenmesi ertelenmişti. Yüksek Mahkeme, 14 Aralık 2023'te başvuruyu tekrar ele almış, görüşülmesini bir kez daha ertelemişti.

Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü en son 25 Ocak 2024'te, bireysel başvurunun Genel Kurula sevkine karar vermişti.

Yakınlarının başvurularını bugünkü Genel Kurul gündeminde görüşen Anayasa Mahkemesi, dosyayla ilgili ek rapor alınmasına karar vererek görüşmeyi erteledi.

MADIMAK KATLİAMI

Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te Pir Sultan Abdal Kültür Derneğince organize edilen şenlikler sırasında Madımak Oteli'nin yakılması nedeniyle aralarında sanatçıların da bulunduğu 33 kişi ve 2 otel çalışanı hayatını kaybetti.

Davanın yakalanamayan sanıklarıyla ilgili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde 8 Mart 2012'deki duruşmada, zama naşımı kararı verildi. Cafer Erçakmak ve Yılmaz Bağ hakkındaki dava ölmeleri nedeniyle ortadan kalkarken, 5 sanık hakkındaki dava zama naşımı nedeniyle düşürüldü.

Müdahil avukatlarının itirazı üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Temmuz 2014'te zaman aşımı kararını onadı.

Sivas ana davasında, Ankara 1 Nolu DGM'de tutuklu yargılanarak hapis cezası alan, Yargıtayın bozma kararı sonrası firari oldukları anlaşılan sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş'ın ise yargılanmalarına Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Mahkeme, 14 Eylül 2023'te, bu sanıklar hakkındaki davayı zaman aşımından düşürdü.