Karaburun'da yapılmak istenen ‘Sarpıncık RES’ projesine verilen ‘ÇED olumlu’ kararının iptal edilmesine karşı Danıştay, şirketin temyiz başvurusunu kabul ederek yerel mahkemenin kararını bozdu ve projeye onay verdi. Danıştay kararın ardından AYM, Karaburun halkının karar hakkının ihlal edildiğine ve bu ihlalin düzeltilmesi için yeniden yargılama yapılmasına karar verdi.

AYM’den önemli karar: RES projesi için yeniden yargılama


AYCAN KARADAĞ

İzmir’in Karaburun ilçesi RES’lerin işgali altında. Bölge halkı RES’lere karşı mücadelesini sürdürürken, Anayasa Mahkemesi, çevre ve ekoloji mücadelesi açısından oldukça kritik bir hak ihlali kararı verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Sarpıncık RES projesi için verilen ÇED Olumlu kararı için, 2015 yılında Karaburunlu yurttaşlar tarafından açılan davada, İzmir 5.İdare Mahkemesi, proje sahası ve civarında yapılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda, bölgeye vereceği zarar gerekçesiyle projeyi iptal etti. Mahkemenin bu kararının bakanlık ve yatırımcı firma tarafından temyiz edilmesi üzerine, dosyayı inceleyen Danıştay 14.Dairesi, 2016 yılında verdiği kararda, yerel mahkemenin kararını bozarak Karaburunlu yurttaşların davasını, itiraz yolu kapalı olacak şekilde, kesin olarak reddetti.

Bu gelişme üzerine, adil yargılanma haklarının ihlal edildiği gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi’ne(AYM) başvuran Karaburunluların başvurusu, AYM tarafından kabul edildi. AYM, başvurucuların gerekçeli karar hakkının Danıştay 14.Dairesi tarafından ihlal edildiğine ve bu ihlalin düzeltilmesi için yeniden yargılama yapılması hükmünü verdi. Karar bölge halkı tarafından sevinç ile karşılandı.

DOSYA DANIŞTAY’A GÖNDERİLDİ

aym-den-onemli-karar-res-projesi-icin-yeniden-yargilama-807921-1.

Kararı değerlendiren avukat Cem Altıparmak, “Danıştay olayda teknik incelemeye gerek olmadığı yönünde bir tespit yapmamış, diğer taraftan yetersiz gördüğü bilirkişi raporundaki eksikleri tamamlatma yoluna gitmediği gibi bu durumun sebebini de kararında izah etmemiştir. Danıştay’ca, başvurucuların uyuşmazlığın çözümü için esaslı olan ve teknik bilgiye dayalı hukuka aykırılık iddialarına karşılık işlemin neden hukuka uygun görüldüğü yönünde makul ve kabul edilebilir bir gerekçe sunulmadığı, olayın niteliğine uygun, ayrıntılı ve yeterli bir yanıt verilmediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu kararla birlikte AYM, hak ihlali gerekçelerini ortadan kaldıracak şekilde yeniden yargılama yapması için, dosya Danıştay’a gönderdi. Artık Danıştay’dan gelecek olan kararı bekliyoruz. Çevre davalarında adil yargılanma hakkımızın, gerekçeli karar hakkımızın korunması açısından oldukça önemli bu karar, çevre ve ekoloji mücadelesi içinde yer alan herkese Karaburunlu yurttaşlardan küçük bir armağan olsun” diye konuştu.