Anayasa Mahkemesi, Taraf yazarlarının MİT tarafından kod adları ile dinlenmesini haberleşme özgürlüğünün ihlali olarak görürken basın özgürlüğünün ihlalini ‘’dayanaksız’’ bularak kabul etmedi

AYM’den ‘tuhaf' ihlal kararı

NURCAN GÖKDEMİR

Anayasa Mahkemesi, Taraf yazarları Yasemin Çongar, Markar Esayan, Mehmet Baransu ve Ahmet Altan'ın MİT tarafından ‘’terörle mücadele’’ gerekçesiyle kod adları ile dinlenmesini haberleşme özgürlüğüne aykırı bulurken basın özgürlüğü açısından hak ihlalinin dayanaklarını göremedi.

MİT’in, İstanbul 9, 11 ve 14. Ağır Ceza Mahkemeleri'nden çıkarttığı kararlarla telefonları dinlenen Taraf yazarlarının Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları başvurunun gerekçeli kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

'ADALET BAKANLIĞI'NA GÖRE İHLAL YOK'
Adalet Bakanlığı’nın, haberleşme özgürlüğünün ihlal edilmediği yönünde görüş bildirmesine karşın AYM,  haberleşme özgürlüğü ve haberleşmenin gizliliğine saygı hakkına dikkati çekti. Kararda, ‘’Haberleşme kavramının, telefon vasıtasıyla yapılan iletişimi de içine aldığı ve dolayısıyla başvurucuların telefonlarının hukuka aykırı olarak dinlendiği ve haberleşme özgürlüklerinin ihlal edildiği iddialarının Anayasa ve sözleşmenin ortak koruma alanı kapsamında yeraldığı konusunda tereddüt yoktur’’ denildi.

‘BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALİNİN DAYANAĞI YOK'
Mahkeme ancak yazarların telefonlarının dinlenmesinin Adalet Bakanlığı’nın görüşü doğrultusunda hak ihlali oluşturmadığına karar verdi. Gazetecilerin telefonlarının dinlenmesi sonucunda haber kaynaklarının deşifre olmasının basın özgürlüğüne müdahale olacağı görüşüne yer verilen karar belirtilen karar şöyle:

‘’Ancak gazetecilerin telefonlarının dinlendiği her durumda, haber kaynaklarının deşifre olduğunun kabul edilmesi mümkün değildir. Bu kapsamdaki her bireysel başvurunun esasının incelenebilmesi için başvurucunun telefon dinleme tedbiri nedeniyle deşifre olan haber kaynakları konusunda yeterli açıklamada bulunarak, basın özgürlüğüne yönelen somut müdahaleyi ispatlaması gereklidir. Başvurucular, soyut olarak telefonlarının dinlenmesinin haber kaynaklarına müdahale oluşturduğunu ileri sürmekle yetinerek, bu iddialarını ispata yetecek derecede somutlaştırıcı açkılamada bulunmamışlardır.’’

TAZMİNAT ÖDENECEK
Yazarların 50 bin TL manevi tazminat istemini yerinde bulmayan AYM, 3 bin 500’er lira tazminat ve yargılama giderlerinin ödenmesine karar verdi.