AYM Boşanmadan sonra aylık 125 TL yoksulluk nafakası ödemek istemeyen Esat inevi'nin başvurusunun kabul edilemez olduğuna hükmetti.

AYM’den yoksulluk nafakası kararı: Başvuru dayanaktan yoksun

Haber Merkezi

Anayasa Mahkemesi (AYM), boşanmadan sonra aylık 125 TL yoksulluk nafakası ödemek istemeyen erkeğin başvurusunun kabul edilemez olduğuna karar verdi.

Esat İnevi adlı erkek ile F.İ. adlı kadın, Antalya 1. Aile Mahkemesi kararıyla 2009 yılında boşandı. Başvurucu Esat İnevi’nin de kadına aylık 225 TL yoksulluk nafakası vermesine hükmedildi.

'KABUL EDİLEMEZ'

İnevii nafakanın kaldırılması talebiyle Antalya 6. Aile Mahkemesi’ne 2013’te dava açarken dilekçede ise F.İ.’nin maddi durumunun iyi olduğunu iddia etti. Dava usulen reddedildi ancak Yargıtay 3. Hukuk Dairesi kararı bozdu. Bozma sonrası yargılamada mahkeme tarafların ekonomik durumlarını araştırdı ve başvurucunun bin 111 TL emekli maaşı aldığını adına kayıtlı bir ev ve arsanın bulunduğunu; kadının ise yalnızca aylık 860 TL maaş aldığını tespit etti. Mahkeme nafakanın aylık 125 TL’ye indirilmesine hükmetti. Karara ilişkin başvurucunun temyiz istemini Yargıtay 3. Hukuk Dairesi reddetti. Başvurucu İnevi de AYM’ye başvurdu. Yüksek Mahkeme, ‘nafakanın süresiz olarak belirlenmesi nedeniyle kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkının ihlal edildiğine’ ilişkin iddianın başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi.

‘Nafakanın kaldırılmaması nedeniyle kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkının ihlal edildiğine’ ilişkin iddiayı ise ‘açıkça dayanaktan yoksun bularak’ kabul edilemez buldu