AYM Erdoğan’a boyun mu eğdi?

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net @simsekhuseyinn

HDP, aralarında Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş ile eski Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 11 milletvekilinin tutukluluğunun kaldırılması için başvuruda bulunulan AYM’nin kararını vermesine rağmen açıklamadığını ve tutuklulukların bu nedenle sürdüğünü ifade etti. BirGün’e konuşan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, 20 gün önce kararın tahliye yönünde verildiği duyumunu aldığını belirtti.

Yıldırım, “AYM'nin verdiği tahliye kararlarına baktığımızda en önemlisi, Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal kararını saymazsak Can Dündar ve Erdem Gül’ün serbest kaldığı karardı. Başvurudan 92 gün sonra AYM bu başvuruyu tahliyeyle neticelendirmişti. Şüphesiz her tahliye önemlidir. Hukuksuzluğun ortadan kaldırılması önemlidir. Ama iki gazeteci için bu kadar tez canlı davranan AYM, neden altı milyon oy almış bir partinin eş genel başkanı, milletvekilleri ve seçilmişleri için bu kadar ağır davranıyor?” dedi.

‘Rapor mayıs ayında hazırlandı’
Başvurunun üzerinden dokuz ay geçmesine rağmen henüz bir sonuç alınamadığının altını çizen Ahmet Yıldırım, “Raportörün mayıs ayı içerisinde raporunu bitirip mahkemeye teslim ettiğini biliyoruz. Nasıl o zamandan beri bir karar alınmaz? Mahkeme, kendisini fesih mi etti?” diye sordu.

'Telafisi mümkün olmayan mağduriyet'
Yargının siyasallaşmasına dair siyasetçilerin dile getirdikleri bir yana halkın yargıya güveninin yüzde 30'un altına düştüğünün kamuoyu araştırmalarında ortaya çıktığını anlatan Yıldırım, şöyle devam etti; “AYM, gerçekten siyasi bir kişilik olan Cumhurbaşkanı’na boyun mu eğdi? Eğmediyse çıkıp neden dokuzuncu ayında olan bu dosyayı ele almıyor? Kimse kalkıp bize ‘sırada bekleyen çok dosya var’ deyip de ipe un sermesin. Burada telafisi mümkün olmayan, milyonlarca insanın siyasal temsiliyetini ortadan kaldıran, Parlamentoyu eksik çalıştıran ve bu eksik haliyle Anayasa değiştirten bir durumdan, yaşanan ağır mağduriyetten söz ediyoruz. Kişisel olarak eş genel başkanlarımızın ve milletvekillerimizin mağduriyetlerinin peşinde değiliz.”