Anayasa Mahkemesi, Eski MHP Kırşehir Milletvekili Mustafa Haykır'ın kızı Prof. Dr. Elif Haykır Hobikoğlu'nun Merkez Bankası Meclis üyeliğine seçilmesinin önünü açan, kişiye özel Cumhurbaşkanı Kararnamesi'ni iptal etti.

AYM, Erdoğan’ın keyfi kararnamesini engelledi

BirGün ANKARA

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kişiye özel atama” yapabilmek için yayımladığı kararname Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.
Anayasa Mahkemesi, CHP milletvekillerinin devlet üniversitelerindeki öğretim üyeliği görevi ile Merkez Bankası Meclis üyeliği görevinin birleşebileceği yönünde yayımladığı kararnamenin Anayasa’ya aykırı olduğuna ilişkin başvurusunu 3’e karşı 12 oyla kabul etti.

ERDOĞAN MECLİS’İN YETKİSİNİ ALDI

Eski MHP Milletvekili Mustafa Haykır’ın kızı Prof. Dr. Elif Haykır’ın Merkez Bankası’na atanması ile gerekçesi ortaya çıkan kararın iptali için yapılan başvuruda, bu düzenlemenin ancak yasa ile yapılabileceği belirtildi. Bu kararnamenin Erdoğan’ın Meclis’in yasa yetkisini devraldığı anlamına geldiği ileri sürüldü.


Mahkeme başvuru üzerine aldığı kararda, düzenleneceği özel olarak öngörülen konulara ilişkin Anayasa hükümlerinin açıkça izin verdiği hususlarda Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile düzenleme yapılabileceğine hükmetti.

Anayasa’nın kamu kuruluşları ve diğer kurumlarla ilişkileri ile özlük haklarına ilişkin konuların yasayla düzenlenmesini öngördüğü belirtilen karar özetle şöyle:
“Kuralla devlet üniversitelerindeki öğretim üyelerinin Banka Meclis üyesi olarak seçilmeleri halinde her iki görevi birlikte yürütebilmelerine imkân tanınmaktadır. Böylece öğretim üyesinin bir yandan çalıştığı üniversite dışındaki bir kurumda görev üstlenmek suretiyle o kurumla ilişki kurması, diğer yandan hem bu görevi üstlenebilmesi hem de görevle ilgili tüm hak ve menfaatlerden yararlanmak suretiyle özlük haklarına sahip olması söz konusu olmaktadır.

Anayasa’nın 130. maddesi bağlamında kanunla düzenlenmesi gereken bir konuda düzenleme yapan ve Anayasa hükümlerinin açıkça izin verdiği hususlara ilişkin olmayan kural Anayasa’nın 104. maddesinin on yedinci fıkrasını ihlal etmektedir.”

İRFAN FİDAN ‘HAYIR’ OYU KULLANDI

Öte yandan AYM kararına karşı oy kullanan üç üyeden biri İrfan Fidan oldu. 27 Kasım 2020’ye kadar İstanbul Cumhuriyet başsavcılığı görevini yürüten Fidan bu tarihte Yargıtay üyeliğine seçilmişti. Bu görevde 2 ay dahi kalmayan Fidan, 23 Ocak’ta Erdoğan tarafından AYM üyeliğine getirilmişti. BirGün Ankara