17-25 Aralık haberlerine yayın yasağı getiren kararı iptal etmeyen AYM, yayın yasağını Anayasa’ya aykırı görmedi; sansürü bir kez daha haklı buldu

AYM hatayı görmedi, sansürü haklı buldu

NURCAN GÖKDEMİR nurcangokdemir@birgun.net

Anayasa Mahkemesi, 17-25 Aralık yolsuzluk olaylarına ilişkin ‘yayın yasağı’na karşı yapılan başvuruyu reddederken yaptığı ‘skandal’ niteliğindeki hatayı yine görmedi ve sansürün altını bir kez daha çizdi. 17-25 Aralık yolsuzluklarıyla ilgili dört eski bakan hakkındaki ‘yayın yasağı’na ilişkin milletvekilleri, akademisyenler ve gazetecilerin iptal başvurusunu ‘kişi yönünden yetkisizlik’ gerekçesiyle 9’a karşı 7 oyla reddeden AYM’nin oyları yanlış saydığı ayrıca başvuru sahipleri gazeteci Adnan Keskin ile CHP Milletvekili Adnan Keskin’in de karıştırıldığı ortaya çıkmıştı.

Bunun üzerine gazeteciler Adnan Keskin ve Banu Güven ile akademisyenler Kerem Altıparmak ve Yaman Akdeniz düzeltme istemiyle yeniden AYM’ye başvurdu. Karışıklığa vurgu yapılan başvuruda, gazeteciler yönünden başvurunun kabul edilebilirliğine ilişkin oy kullanan üyelerin oylarının tüm başvurucular yönünden kabul edilemezlik oyu kullanmış gibi gösterildiği ifade edildi.

AYM’nin kararında, üyeler Celal Mümtaz Akıncı ile Muammer Topal’ın başvurunun kabul edilemeyeceği yönünde oy kullandığı ancak gazeteciler Keskin ve Güven yönünden kabul edilmezliğin gerekçesine katılmadıkları belirtildi.

Kararda, Adnan Keskin’in isminin ‘sehven’ karıştırıldığı ve karıştırmanın ‘maddi hata’ düzeyinde kaldığı savunuldu.
Mahkemenin hükmü, sadece isim karışıklığını giderecek şekilde düzeltilerek,  yayın yasağı kararının iptal isteminde bulunanları doğrudan etkilemediği iddiasıyla Anayasa’ya aykırı olmadığının bir kez daha altı çizildi.