Anayasa Mahkemesi, iktidarın 'Dezenformasyonla Mücadele Yasası' olarak adlandırdığı sansür yasasına dair incelemeyi tamamladı. Mahkeme, tartışmalı 29'uncu maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebinin esastan görüşülmesine karar verdi.

AYM, sansür yasasının esastan görüşülmesine karar verdi

Anayasa Mahkemesi, (AYM) bugünkü gündem toplantısında CHP'nin, sansür yasası olarak bilinen 'Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la Türk Ceza Kanunu'na (TCK) eklenen 29'uncu maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebinin ilk incelemesini tamamladı.

Başvuruda eksiklik tespit etmeyen AYM Genel Kurulu, iptal istemini daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşerek karara bağlayacak.

Düzenlemenin yürürlüğünün durdurulması istemine de esas inceleme aşamasında karar verilecek.

29'UNCU MADDENİN İPTALİ İSTENMİŞTİ

CHP, 'gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayan kişi'nin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabileceği 29'uncu maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle AYM'ye başvurmuştu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Bu yasa; muhalefeti, medyayı, basını, sosyal medyayı susturmaktır. Kendi yalanlarını gerçek gibi sunmak, gerçekleri yalan diye nitelemek yasasıdır ve kabulü mümkün değildir" ifadelerini kullanmıştı.

MEDYA KURULUŞLARINDAN TEPKİ

Gazeteciler, söz konusu yasanın iptali için Twitter’da gazeteciler tarafından #SusmakYok etiketi açmış, etiket Türkiye’de Twitter gündeminin bir numaralı başlığı olmuştu.

Etikete gazetecilik meslek örgütleri de destek vermişti.

Disk Basın-İş, “Sus dedikçe yazacağız; çünkü #SusmakYok❗ Meclis’te hala görüşmeleri devam eden Sansür Yasası’na karşı herkesi bizimle birlikte #SusmakYok demeye davet ediyoruz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!” derken Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGC) ise “Sus dedikçe yazacağız. Sus dedikçe konuşacağız #SusmakYok. Sansür yasasına boyun eğmeyeceğiz!” paylaşımında bulunmuştu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) "Sus dedikçe yazacağız Sus dedikçe konuşacağız #SusmakYok Sansür yasasına boyun eğmeyeceğiz!" ifadelerini kullanmıştı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği "#SusmakYok çünkü gazeteciler sussaydı, dünya #MahsaAmini'yi bilmeyecekti, duymayacaktı" ifadelerine yer vermişti.