Anayasa Mahkemesi, Meclis Soruşturma  Komisyonu’nun AKP’li Başkanı Hakkı Köylü’nün talebiyle komisyonla ilgili  getirilen yayın yasağına ilişkin verdiği kararda sınıfta kaldı

AYM sansüre dokunmadı

NURCAN GÖKDEMİR - nurcangokdemir@birgun.net

Anayasa Mahkemesi, Twitter yasağını kaldırarak takındığı “özgürlükçü” tutumu, basına yolsuzluk haberleri ile ilgili uygulanan sansürde gösteremedi. Mahkeme, gazetecilerin sansür uygulamalarına karşı yaptığı bireysel başvuruyu “yetkisizlik” gerekçesiyle reddetti.

Gazeteciler Adnan Keskin ve Banu Güven ile daha önce AYM’ye başvurularıyla Twitter yasağını iptal ettiren Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr.Yaman Akdeniz ve Ankara SBF İnsan Hakları Merkezi Başkanı Doç.Dr.Kerem Altıparmak tarafından ortak avukatları Onurcan Keskin aracılığıyla yapılan başvuru AYM’de görüşüldü. 4 imzalı ortak bireysel başvuruda, diğer başvurulardaki gerekçelere ek olarak, sansürün yalnızca halkın haber alma hakkını değil, gazetecilerin haber verme görevini yerine getirmesini engellediğine de dikkat çekilmişti.

Başvuruda hak ve özgürlüklere 10’un üzerinde aykırılık sıralanmış ve sonuçta hak ihlali tespitiyle mahkeme kararının 24 saat içinde tedbiren durdurulması istenmişti.

‘Kişi’den yetkisizlik
CHP’lilerin aynı konudaki başvurularını esasa dahi girmeden ‘kişi bakımından yetkisizlik’ gerekçesiyle reddeden AYM, yolsuzluk komisyonu haberlerine sansürle ilgili mahkeme kararına 24 saat içinde durdurma ve hak ihlali tespiti isteyen gazeteciler Adnan Keskin ve Banu Güven’in başvurularını da reddetti.

AYM’nin sansüre ilişkin mahkeme kararına yönelik bireysel başvuruların tümünü birleştirerek görüştüğü, kabul edilemezlik kararını da CHP’lilerin başvurusunda olduğu gibi "kişi bakımından yetkisizlik" gerekçesine dayandırdığı öğrenildi. Böylelikle sansürün muhatabı olan gazetecilere de ‘Sizin de sansür kararlarına karşı AYM’ye kişisel dava açma yetkiniz’ yok denilmiş oldu. AYM, bu kararı 7’ye karşı 9 oyla alabildi. AYM'nin sansüre iptal istemli başvuruları "kişi bakımından-dava ehliyeti-yetkisizlik" gerekçesiyle esasa girmeden reddine ilişkin kararının önümüzdeki günlerde yayımlanması bekleniyor.