Anayasa Mahkemesi, Anadolu Üniversitesi'nde Ali İsmail Korkmaz afişi asan üniversiteliye izinsiz afiş asmaktan ceza verilmesini ifade özgürlüğü ihlali olarak değerlendirdi. Değerlendirmede afişin asıldığı yerin bir karakol ya da cezaevi değil, bir üniversite kampüsü olduğuna vurgu yapıldı

AYM: Üniversiteler cezaevi değildir, izin almadan afiş asmak ifade özgürlüğü kapsamındadır

2018 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde Öğrenci Kolektifleri’nden bir üniversiteliye, Ali İsmail Korkmaz’ı doğum günü vesilesiyle anmak için Eğitim Fakültesi’ne astığı afiş gerekçe gösterilerek disiplin soruşturması açıldı. Açılan soruşturmada üniversiteliye uyarı cezası verildi.

sendika.org'un haberine göre üniversiteli dosyayı mahkemeye taşıdı. Yerel mahkeme üniversiteli lehine karar verse de İdare Mahkemesi üniversite yönetiminin verdiği kararı haklı bularak dosyayı kapattı. Üniversiteli bu durum üzerine dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. AYM, başvuru hakkında ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine kanaat getirerek dosyayı yeniden İdare Mahkemesi’ne gönderdi.

AFİŞİN ASILDIĞI YER KARAKOL DEĞİL

AYM, karar gerekçesinde afişin asıldığı yerin bir karakol ya da cezaevi olmadığını, bilimsel üretim merkezlerinden biri olan üniversite olduğunu ve dolayısyla ifade özgürlüğünün sağlanmasının zaruri olduğuna vurgu yaptı. İfade özgürlüğüne yönelik müdahalenin de istisnai olması gerektiği belirtildi.

AYM, üniversiteleri eleştirel aklın beşiği sayılabileceğini ve bundan dolayı rağbet görsün ya da görmesin üniversitelilerin kendi fikirlerini savunabileceğini ifade etti.