Aydın’ın Yılmazköy’de KÇS Madencilik, orman ve tarım alanında jeotermal kaynak arama sondaj çalışması için yeni bir çalışma başlattı. Köyde mevcut JES projesine karşı mücadele sürerken yeni bir JES projesi tepki ile karşılandı.

Aynı köye ikinci JES projesi: Doymuyorlar

AYCAN KARADAĞ

Aydın’da hem doğaya hem de insan sağlığına ciddi zarar veren JES’lere her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Yılmazköy’de KÇS Kahramanmaraş Çimento Beton Sanayi ve Madencilik İşletmeleri tarafından orman ve tarım alanı içerisine 2 adet jeotermal kaynak arama sondaj çalışması için yeni bir çalışma başlattı. Proje bedeli 958 bin TL olarak belirlendi. Proje tanıtım dosyasında 1.sondaj sahası; Yılmazköy köyünün 1,2 kilometre batısında yer alırken, 2. sondaj sahası ise; Yılmazköy köyünün340 metre batısında yer alıyor. Jeotermal kaynak arama sondajı faaliyetleri sırasında sondaj alanlarında yaklaşık 2 bin metrekarelik alanda bitkisel toprak sıyırma işlemi gerçekleştirileceği belirtildi.

Yılmazköylüler yıllardır JES'lere karşı mücadele ediyor.Bölgede Ken Kipaş Elektrik Üretim A.Ş adlı şirket bölgeye zarar verilirken KÇS Kahramanmaraş Çimento Beton Sanayi ve Madencilik İşletmeleri’nin yeni projesi bölge halkının tepkisine neden oldu. Ken Kipaş Elektrik Üretim A.Ş adlı jeotermal firmasının ait alanda 1 Mayıs 2020 tarihinde sıcak su patlamasının meydana gelmişti.

ayni-koye-ikinci-jes-projesi-doymuyorlar-821437-1.

ON YIL SONRA AYDIN ÇÖLLEŞECEK

Yılmazköylü Şermin Çetin, yıllardır JES’lere karşı mücadele ettiklerini belirterek, “Bu proje tarım ve orman alanına yapılacak. Bu yapılacak alanlar merkez alanı. Birçok mahalleye çok yakın. Böyle bir şey olabilir mi? Doğaya düşmanca davranıyorlar. Umarım bu proje onay olmaz. Burada iptal edilen proje buraya ciddi zarar verdi. Şimdi yenileri açılmasını istiyorlar. Biz kararlıyız. Doğamızı koruyacağız” şeklinde konuştu.

CHP Aydın Milletvekilli Hüseyin Yıldız’da Aydın’da doğanın katledildiğine dikkat çekerek, “Yapılan birçok JES hukuka uygun yapılmıyor. Çevreye uygun yapılması gerekiyor ama burada tarım ve orman alanına JES projesi yapılıyor. Aydın ölüm sayısında 2’nci sıradayız.JES’lerin yüzde 70’i çevreye zarar veriyor; yüzde 30’u da gerçekten uyguluyor, çevreye zarar vermiyor. Aydın’ın artık JES istemiyor.Jeotermal elektrik santralleri yerine halka faydalı şeyler yapalım. Yani evleri ısıtabiliriz, seracılıkta kullanabiliriz. Eğer bu şekilde devam ederseniz, inanın ki on yıl sonra Aydın çölleşecek” diye konuştu.

AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili ise, “Aydın’a bir JES projesini daha kaldırmaz. Yılmazköy hiç kaldırmaz. Orada bölge halkı yıllardır mücadele ediyor. Burada hukuksuzca JES şirketleri projelerini sürdürüyor. Bizler bunlara tepki gösteriyoruz diye cezalar alıyoruz. Aydın halkı olarak artık JES istemiyoruz. Bunun için de tüm mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.