Dinci, ırkçı, popülist söylemlerin yol açtığı gerilim tırmanırken Nice’te kilise içerisinde üç kişi bıçaklı saldırıyla hayatını kaybetti. Aynı saatlerde Suudi Arabistan’daki Fransa Başkonsolosluğu’nda güvenlik görevlisi bıçaklı saldırgan tarafından hedef alınarak yaralandı.

Aynı saatte üç saldırı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa’da ifade özgürlüğünü savunan öğretmen Samuel Paty’nin cihatçı saldırısıyla öldürülmesi sonrası korkunç bir saldırı daha yaşandı.

GÖZALTINA ALINDI

Ülkenin güney kenti Nice’te Notre-Dame kilisesi içerisinde dün bir bıçaklı saldırı meydana geldi.Kilise içinde bir kadın ve bir erkek boğazları kesilmiş halde bulundu, bir diğer kadın da kiliseden kaçıp yakındaki kafeye girmeye çalışırken bıçaklanarak hayatını kaybetti.

Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi, saldırıyla ilgili bir kişinin gözaltına alındığını duyururken kimliğine ilişkin bilgi vermedi. Yaşananları “Notre-Dame kilisesinin ortasında bir terör saldırısı” olarak duyuran Estrosi, “Şüpheli saldırgan polis tarafından vuruldu ve gözaltına alındı. Hala yaşıyor, hastaneye götürüldü” dedi.


Yerel basın, ayrıca, Nice’teki saldırı üzerine Avignon şehrinde de sokakta çevresindekileri bıçakla öldürmekle tehdit edip ‘Allahu Ekber’ diye bağıran bir kişinin polis tarafından vurularak öldürüldüğünü bildirdi.

MACRON NİCE’E GİTTİ

Fransa parlamentosunda saldırıda ölenler bir dakikalık saygı duruşuyla anıldı. İçişleri Bakanı Gérald Darmanin bakanları acil gündemiyle topladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Nice’e giderek incelemelerde bulundu.

Nice’te dört yıl önce Ulusal Bayram’da da bir saldırgan aracını kutlamalar için toplanan kalabalığa doğru sürmüş, 86 kişi hayatını kaybetmişti. Bu saldırıyı IŞİD üstlenmiş, saldırganın Tunus doğumlu bir Fransa vatandaşı olduğu açıklanmıştı.

PEŞ PEŞE SALDIRI

Fransa son saldırıyla çalkalanırken aynı saatlerde Suudi Arabistan’ın Cidde kentindeki Fransa Başkonsolosluğu binasında da bir saldırı yaşandı. Agence France-Press (AFP), ‘Keskin bir cisim’ ile yapılan saldırıda bir güvenlik görevlisinin yaralandığını duyurdu. Başkonsolosluk’tan yapılan açıklamada, “Saldırgan Suudi güvenlik güçleri tarafından saldırının ardından derhal gözaltına alındı. Güvenlik görevilisi hastaneye kaldırıldı ve hayati tehlikesi bulunmuyor” ifadelerine yer verirken saldırganın kimliğine ilişkin bilgi vermedi.

DIŞİŞLERİ: KINIYORUZ

Söz konusu saldırılarla ilgili Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan kınama mesajı geldi. Bakanlık, yaptığı açıklamada, “Hiçbir sebep, bir insanın canına kıyılmasını mazur gösteremez, şiddeti meşrulaştıramaz. Kutsal bir ibadet mekânında böyle vahşi bir saldırıyı düzenleyenlerin, dini, insani, ahlaki değerlerden nasibini almadığı açıktır. Terörün farklı türleriyle mücadele eden ve terör nedeniyle vatandaşlarını kaybeden bir ülke olarak, Nice şehri sakinleri başta olmak üzere, Fransız halkıyla terör ve şiddete karşı dayanışma içinde olduğumuzu vurguluyoruz” ifadelerine yer verdi.

***

Cihatçı dernek Türkiye’den sığınma istedi

Fransa’da kapatılan BarakaCity adlı cihatçı kuruluşun başkanı İdris Sihamedi, kendisi ve ekibi adına Türkiye’ye siyasi mülteci başvurusunda bulunmak istediğini açıkladı. Sihamedi, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan kendim ve ekibim için resmen ‘siyasi sığınma’ talep ediyorum” dedi. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ise Sihamedi’nin tweetine yanıt verdi. Müdürlük, gerekli belgelerin iletilmesi durumunda talebin değerlendirileceğini aktardı. Hükümet, Cheikh Yassine isimli radikal İslamcı kuruluşun yanı sıra BarakaCity ve CCIF’i (Fransa’da İslamofobiye Karşı Kolektif) kurumlarının feshedildiğini açıklamıştı.