BirGün’ün nükleerde sahte imzayı ortaya çıkaran haberi için konuşan Bakan İdris Güllüce skandala açıklık getirmek yerine ‘Lider olmamız engellenemez’ gibi ilginç ifadeler kullandı

Aynı tarife Akkuyu’da uygulanacak mı?

DOĞU EROĞLU - @dogueroglu

Akkuyu Nükleer Santralı raporunu hazırladığı öne sürülen mühendislerin raporun tesliminden önce işten çıktığı, bilirkişilere göre rapordaki imzalarınsa sahte olduğuna ilişkin BirGün’de yayınlanan haber üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce konuştu. Güllüce ÇED skandalıyla ilgili iddialara somut açıklamada bulunmaktan kaçınırken, “Maksatlı haberler ile kimse Türkiye’nin gelişmesini engelleyebileceğini sanmasın” diye konuştu. 2010 yılında, Zonguldak’taki bir tersane projesinin ÇED sürecinde görevli mühendisin, “Haberim olmadan rapora imzamı atmışlar” ihbarı üzerine, ÇED sürecini iptal eden Bakanlığın, Zonguldak'ta uyguladığı işlemi Akkuyu NGS projesi söz konusu olunca tekrarlayıp tekrarlamayacağı merak ediliyor.

BAKANDAN SAVUNMA

Akkuyu NGS ÇED Raporlarındaki sorumlu nükleer enerji mühendislerinin imzalarını bilirkişi incelemesine gönderen TMMOB’yi ve BirGün’ü hedefine koyan Bakan Güllüce, skandalla ilgili detaylara yanıt vermedi. Siyasi savunma yapmayı tercih eden Bakan, iddiaların “maksatlı” olduğunu ve “gizli hesapları” yansıttığını ileri sürdü.

ZONGULDAK EMSAL

Akkuyu NGS projesi hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının aldığı ÇED Olumlu Kararının, sahte imzalı ÇED Raporuna dayandığının anlaşılmasıyla, 5 yıl önceki bir başka ÇED skandalı akıllara geldi. Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde yapımı planlanan Yat Gemi Tersanesi projesinde, raporun hazırlanmasında görev alan mühendisin, “Haberim olmadan imzamı kullanmışlar, rapordaki imza sahte” ihbarı üzerine inceleme yapılmış, proje hakkında verilen ÇED Olumlu Kararı Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından geri alınmıştı. 2010’da yaşanan skandal üzerine, tersane projesinin ÇED Olumlu Kararı iptal edilerek ÇED sürecinde başa dönülmüştü. Bakanlığın uyguladığı işlemi Akkuyu NGS ÇED Raporu skandalı sonrasında uygulayıp uygulamayacağı merak ediliyor.

SKANDAL MECLİS'TE

BirGün’de yer alan haber üzerine, TBMM’deki Mersin Milletvekilleri de harekete geçti. HDP’li Ertuğrul Kürkçü Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, CHP’li Vahap Seçer ise Başbakan Davutoğlu tarafından yanıtlanması istemleriyle TBMM Başkanlığına sundukları yazılı soru önergeleri yoluyla, atılacak adımlar hakkında bilgi istedi. Kürkçü, “ÇED sürecindeki usulsüzlükten ötürü, Akkuyu NGS projesi için alınan ÇED Olumlu Kararı Bakanlığınız tarafından geri çekilecek midir?” sorusunu Bakanlığa yöneltirken, Seçer ise Başbakan Davutoğlu’na “Nükleer enerji mühendislerinin şirkette çalışmadıkları dönemde sahte imzaları ÇED raporuna sokan mühendislik firmasının yeterlik belgesi iptali edilecek midir?” diye sordu.

***

Soğancı’dan sahtecilik uyarısı

Akkuyu NGS ÇED skandalı üzerine “Putin’e jest, Anayasa ve yasalara, dolayısıyla topluma rest çekmek hukuk devletinde olağan mıdır? Daha başlangıçta dahi bu kadar sorunlu işler yapılabiliyorsa bu projeye toplumun güveninin kalması nasıl beklenebilir?” açıklamasını yapan TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, Bakanlığa 8 soru sordu. Soğancı, ÇED Raporunu hazırlayan şirketin yeterliliğinin hangi ölçütlere göre belirlendiğini, personelin yetkinliği ve deneyimi olup olmadığını, işten çıkan personelin nasıl ÇED Raporuna imza koyduğunu sordu. Soğancı Bakan Güllüce’ye yönelttiği, “Bakanlıkta yapılan toplantıya katılmayan firma teknik personeli yerine nasıl imza konulabilmektedir?” sorusuylaysa, Akkuyu NGS ÇED sürecinde başka imza skandalların da olduğunun ipuçlarını verdi.

Nükleer raporuna sahte imza atılmış