Sık sık saldırıya maruz bırakılan göçmenler, ayrımcılık ve şiddetle mücadele ediyor. Mülteciler, sokakta gasp edilirken çocuklar ise şiddete maruz bırakılıyor.

Ayrımcılık da var şiddet de

HABER MERKEZİ

Neredeyse her gün saldırıya maruz bırakılan mülteciler, can güvenliklerinden endişe ediyor. Çocuktan gence, kadına ve erkeğe kadar pek çok ayrımcılıkla karşılaşan mülteciler; gaspa ve şiddete uğruyor.


İstanbul’un Esenyurt ilçesinde 9 Ocak’ta yaşanan bir kavgadan sonra sloganlar atarak yürüyen bir grubun Suriyelilerin dükkânlarına saldırdığına yönelik haberlerin ardından Göç İzleme Derneği, mültecilerle yapılan görüşmelere ilişkin raporunu yayımladı. Mültecilerle görüşülerek hazırlanan rapora göre tehlike hâlâ devam ediyor.

SEBEBİ IRKÇILIK

Suriyelilerin pasaja sık sık saldırılar gerçekleştiğine dikkat çekilirken bir mülteci, bunun sebebini ise ırkçı söylem ve temsiller olduğuna değiniyor.
Birçok mülteci çocuk ise okullarında ayrımcılığa maruz kalıyor. Okulda şiddet gören çocuklar ayrımcılıkla da baş başa kalıyor. Raporda, mülteciler yaşadıkları saldırıları anlatıyor:

• “Bu bölgede her tarafta problem yaşanıyor. Bir insan Arapça konuşurken saldırıya uğruyor. Suriyeli, Faslı, Filistinli ve Ürdünlü olan her Arapça konuşanı dövüyorlar. Saldırı için 18 yaşının altında çocukları gönderiyorlar. Gruplar, yabancıları gasp ediyor.”

• “Irkçılığın hemen çözülmesini istiyoruz. Benim oğlumu okulda dövdüler. Suriyeli olduğundan dolayı sık sık ayrımcılık yaşıyor.”

• “Okulda iki kişi Suriyeli olduğum için beni dövdü. Hep benle kavga etmek istiyorlardı. Sonra öğretmenimiz, Suriye’nin de eskiden Osmanlı toprağı olduğunu söyleyince bana artık bulaşmadılar”

• “Irkçılık yapılıyor. Evraklarım için devlet dairelerine gittiğimde, sinirleniyorlar.”

• “Irkçılıkla karşılaşıyoruz. Eşim komşumuza selam veriyor, ama eşimin selamını almıyorlar. 6 senedir komşuyuz bu güne kadar bize selam vermediler Türkiye’deki insanlara göre her ay yardım aldığımız söyleniyor, ben yardım almıyorum. Her ay vergi veriyorum.”