Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun, “Ali’siz Alevilikle adeta yeni bir din ihdası öne sürülüyor” sözleri nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine açtığı dava reddedildi.

‘Ayrımcılık’ davasına ret
Fotoğraf: BirGün

Hüseyin ŞİMŞEK

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun (AABF) AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a açtığı manevi tazminat davası, ilk duruşmada reddedildi. Ankara 45’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararına tepki gösteren federasyon, hükmün masa başında verildiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 Aralık 2021’de gerçekleştirdiği bir konuşmasında, “Almanya’da özellikle Alevilikten öte Ali’siz Alevilikle adeta yeni bir din ihdası öne sürülüyor… Onlara para desteği veriyorlar” sözlerini sarf etti. Erdoğan, desteğin on milyonlarca avro değerinde olduğunu öne sürdü. Bu sözlerin ardından AABF, Erdoğan hakkında 50 bin TL’lik manevi tazminat davası açtı.

GÖREVİNİ İHLÂL ETTİ

Ankara 45’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada, Cumhurbaşkanı’nın doğrudan Aleviliği hedef aldığı bildirilerek, özür dilemesi istendi. Erdoğan’ın tarafsızlığını ihlal ettiğini kaydeden AABF avukatı Oya Aydın, “Cumhurbaşkanı, görevinin gereği olarak tarafsız laik bir devletin gereklerine uygun hareket etmesi gereken, toplumun tümüne karşı birleştirici bir görevle yükümlüdür. Bu kadar ayrımcılığa ve saldırıya uğrayan bir inanç grubunu Almanya devletinden gerçekdışı yüksek paralar alarak işbirlikçi gibi göstermeye çalışmak, iftira ve görev ihlalidir” ifadelerini kullandı. Avukat Şenal Sarıhan da Alevilerin en önemli taleplerinin “özür dilenmesi” olduğunu kaydetti.

Duruşmada tazminat talepleri hakkında konuşan AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat ise federasyonun mali denetimleri sonucunda, Erdoğan’ın sözlerinin gerçeği yansıtmadığının belgelendiğini bildirdi. Mat, tazminat taleplerinin kabul edilmesini istedi.

AİHM’YE GİDECEĞİZ

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, davanın reddine karar verdi. Hükme tepki gösteren davacı taraf ile davalı avukatları arasında tartışma çıktı. Gerginliğin üzerine polis müdahale etti. Duruşmanın ardından adliye önünde basın açıklaması yapıldı, karara itiraz edileceği bildirildi. “Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidileceği” belirtilen açıklamada konuşan AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat, şöyle dedi: “Kopyala yapıştır bir karar verdiler. Karar madem belli, biz buraya neden geldik? Karara itiraz edeceğiz.”