Suriyeliler temel haklarına ulaşmakta zorluk çekiyor. Yönetmelik ile sorunların aşılacağı düşünülse de, hastaları muayene etmeyi reddeden doktorlar için yönetmelik çözüm değil

Ayrımcılık yaşıyorlar

FOTOĞRAF: SERVET DİLBER

SEÇİL TÜRKKAN

Türkiye'de 'misafir' statüsünde yaşayan Suriyeliler temel yaşamsal haklara ulaşmak konusunda zorluk yaşıyorlar. 22 Ekim'de 'Yeni Geçici Koruma Yönetmeliği' çıkarıldı fakat 'Suriyelileri muayene etmeyi reddeden' doktorlar var. Suriyeliler Türk okullarına kayıt olmaktan, dil sorununa, yüksek kiralardan, ucuz iş gücü olmaya kadar pek çok sorun yaşıyor.

Hayata Destek Derneği Vaka Yönetimi birimleri, Urfa, Süleymaniye Mahallesi’nde ve Hatay’ın Narlıca ilçesinde sosyal koruma kapsamında çalışmalar yapıp, Hayata Destek Evlerinde vaka takip ve yönetimi faaliyetleri düzenliyorlar. Birimlerin misyonu, Suriyeliler ile yereldeki servis sağlayıcı kurumlar arasında köprü görevi yaparak Suriyeliler’in temel haklarına erişimine yardımcı olabilmek.

DİL, BÜYÜK SORUN

Urfa Hayata Destek Vaka Yönetim birimi, tam zamanlı çalışan dört kişilik ekibiyle Ağustos ayından beri toplamda 100 kişiye  doğrudan ulaşıp ihtiyaç duydukları hizmetlere erişimlerini sağladı. Ekibin tespit ettiği sorunlardan biri Suriyelilerin gereken sağlık hizmetlerine ulaşamamaları ile ilgili. Suriyelileri tedavi etmeyi reddeden doktorlar da var.

Birimde saha görevlisi olarak çalışan Muna Albadran, “Urfa genelinde bize başvuran ya da kapı kapı gezerek bulduğumuz vakaların çoğunluğu, sağlık sektörüne erişimin zorluğuyla ilgili. Vakaların bir kısmını kronik hastalıklar oluştururken diğer kısmını savaşta ve sonrasında gerçekleşen yaralanmalar oluşturuyor.” diye belirtiyor.

***

DOKTOR MUAYENE ETMEYİ REDDETTİ

Urfa vaka yönetim biriminin Ekim ayında, 30-40 yaş arasındaki Suriyeli kadınlarla yaptığı sağlık hizmetlerine erişimle ilgili bir odak grup toplantısında, Katılımcılardan biri  yaşadığı sorunu şöyle anlatıyor: “Kadın Hastalıkları Hastanesi’ne gittiğimizde 4 Suriyeli kadın olduğumuz için, odasına girdiğimiz doktor, yanındaki Arapça konuşan Türk hastanın tercüme konusunda yardım etmeyi teklif etmesine rağmen bizi muayene etmeyi reddetti. Arapça konuşan bir hastane görevlisi yardımcı olmaya geldi ama doktor bizi yine de uzun süre beklettikten sonra çok da detaylı olmadan, kerhen muayene edip bizi başından savmaya çalıştı.”

***

ÇOCUKLAR OKULA KAYIT EDİLMİYOR

Narlıca Hayata Destek Vaka Yönetimi biriminden Catherina de la Rosa ise Hatay Bölgesindeki sığınmacıların yaşadığı zorluklardan birini, “İkamet ya da oturma izni yerine AFAD kartı/kimliğinin verilmesi nedeniyle oturma izni belgesi gerektiren hizmetlere erişimlerinin olmaması” olarak açıklıyor. Narlıca’daki Hayata Destek Evi’nde en sık karşılaştıkları vaka ise Suriyeli çocukların Türk okullarına kayıt edilmemesi. Barınacak yer bulma zorluğu ve Suriyelilere evlerin faiş fiyatlara vermesi de bir sorun.