Eşitlik ve Ayrımcılık Yasağı Komisyonu’nun kadına şiddet ve taciz ön raporu yayımlandı. Raporda, şort giydiği için otobüste tekmelenen Ayşegül Terzi ve bindiği minibüsün şoförü tarafından yakılarak öldürülen Özgecan Aslan hatırlatıldı

Ayşegül Terzi ve Özgecan Aslan, AKPM Raporu’nda

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Eşitlik ve Ayrımcılık Yasağı Komisyonu, kadına yönelik şiddet ve taciz ön raporunu açıkladı. Parlamenterler Meclisi’nin internet sitesinden yayımlanan ön raporda, şort giydiği için belediye otobüsünde saldırıya uğrayan Ayşegül Terzi ve Mersin Tarsus’ta bindiği minibüsün şoförü tarafından öldürülen Özgecan Aslan hatırlatıldı.

‘Taciz ve kamusal alanda cinsel şiddet’
Eşitlik ve Ayrımcılık Yasağı Komisyonu üyesi, Lüksemburg Millet Meclisi Milletvekili Françoise Hetto-Gaasch’ın derlediği ön raporda, “Türkiye’de taciz ve kamusal alanda cinsel şiddet, ateşli bir tartışmanın konusu” ifadeleri kullanıldı.

Raporda, geçen eylül ayında, İstanbul Çekmeköy’de belediye otobüsünde Abdullah Çakıroğlu tarafından şort giydiği için tekmelenen Ayşegül Terzi’ye yer verildi. “Yaşananlar, ülkede kadına yönelik şiddeti kınayan birçok gösterinin düzenlenmesine neden oldu” denilen raporda, kadınların, şort giydiği için saldırıya maruz kalan Terzi’ye destek amacıyla şortlu fotoğraflarını internette paylaştıkları belirtildi.

Özgecan şok dalgası yarattı


AKPM’nin ön raporunda Özgecan Aslan’a da yer verildi. Aslan’ın Mersin’de bindiği minibüsün şoförü tarafından tecavüz edildikten sonra yakılarak öldürülmesinin Türkiye’de büyük şok dalgası yarattığı anlatıldı. Türkiye’de büyükşehirlerde Aslan’ın öldürülmesinin gösterilerle protesto edildiği hatırlatılarak, “Yaşanan taciz ve tecavüz olayı ülkedeki insanlara acı çektirdi” denildi.

Haziran ayında Strazburg’da gerçekleşecek Genel Kurul toplantısında, toplu taşıma araçları için kadınların saldırıdan korunmasına yönelik düzenlemelerin öngörüleceği de ifade edildi.

Hetto-Gaasch’ın derlediği ön raporda, Twitter’da “sendeanlat” ve “tellyourstory” etiketiyle açılan başlıklar altında binlerce kadının maruz kaldığı taciz ve şiddeti paylaştığı da aktarıldı.

Asıl rapor 30 Haziran’da
AKPM Eşitlik ve Ayrımcılık Yasağı Komisyonu’nun ‘taslak’ niteliğindeki ön raporunun ardından, asıl rapor 30 Haziran’da açıklanacak. Komisyon, Genel Kurul toplantısını 26-30 Haziran’da Strazburg’da gerçekleştirecek. İstanbul Sözleşmesi’nin imzacısı olan Türkiye’nin, sözleşmenin gereklerini yerine getirmediğinin de Genel Kurul’dan sonra açıklanacak raporda yer alması bekleniyor.