Türkiye’nin toplumsal hafızasına oyunculuğu ve sanatçı duruşu ile adını kazıyan sanatçı Ayşen Gruda sonsuzluğa uğurlandı. Yeşilçam’ın usta sanatçısı Ayşen Gruda’nın cenazesi Zincirlikuyu Camii’ne getirildi. Torunu Emre Gruda tabutun başında dua etti. Ayşen Gruda cuma namazının ardından kılınan cenaze namazı sonrası son yolculuğuna uğurlandı. Gruda için öğle vakti Zincirlikuyu Camii’nde tören düzenlendi. Taziyeleri cami avlusunda kızı […]

Ayşen Gruda sonsuzluğa uğurlandı

Türkiye’nin toplumsal hafızasına oyunculuğu ve sanatçı duruşu ile adını kazıyan sanatçı Ayşen Gruda sonsuzluğa uğurlandı.

Yeşilçam’ın usta sanatçısı Ayşen Gruda’nın cenazesi Zincirlikuyu Camii’ne getirildi. Torunu Emre Gruda tabutun başında dua etti. Ayşen Gruda cuma namazının ardından kılınan cenaze namazı sonrası son yolculuğuna uğurlandı.

Gruda için öğle vakti Zincirlikuyu Camii’nde tören düzenlendi. Taziyeleri cami avlusunda kızı Elvan Gruda, torunu Emre Gruda, eski eşi Yılmaz Gruda, kardeşleri Ayben ve Ayten Erman kabul etti. Cenaze törenine AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Gürsel Tekin, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, sanatçılar Erol Evgin, Rasim Öztekin, Nevra Serezli, Aydemir Akbaş, Ali Sunal, Müjdat Gezen ile sanat ve siyaset camiasında birçok isim, sevenleri ve yakınları katıldı.

Sanatçı Volkan Severcan, “1984’ten beri beraber oynuyoruz, çalışıyoruz, hayatı beraber geçiriyoruz. Bizim için sadece oyuncu arkadaşımız değil, ailemizin bir parçası. Türkiye için de çok büyük bir kayıp” dedi.

Nevra Serezli, ise “Cumhuriyet kadını, entelektüel, dost, oyuncu, müthiş bir insandı. Hakikaten Ayşen’i anlatmak çok üzün sürer. Komedyendi, komediyi çok iyi bilirdi. Çok güzel anılarımız oldu. Ayşen’in gidişi beni çok sarstı” şeklinde konuştu. Aydemir Akbaş, “Bir filme başlayacağım zaman, senaryoda ilk rol verdiğim insan Ayşen’di. Onun üstüne oyuncu gelmedi. Kim ‘ben komedyenim’ diyorsa oturup biraz düşünsün. Ayşen yeri doldurulmayacak insanlardan biri” dedi.

Erol Evgin, Ayşen Gruda ile neredeyse bin gece sahne ve kulis paylaştığını belirterek, “Çok değerli çok büyük sanatçı dostumdu. Hastalığını takip ediyorduk. Genç yaşta diyeceğim çünkü 90’lı, 100’lü yaşlardan söz edildiği günümüzde 70’li yaşlar neredeyse orta yaş kabul ediliyor. Ben müzikal oynarken, tiyatro sanatçısı olmadığım için Ayşen ve Adile ablaya danışırdım. Ayşen bana çok güzel bilgiler anlatırdı tiyatro ile ilgili. ‘Tiyatro dinleme sanatıdır da’ derdi. Onun kadar güzel dinleyen büyük, usta sanatçı gelmez. Boşluğunu doldurmak çok zor” şeklinde konuştu.

Ölüm haberi milyonları yasa boğan usta sanatçı Ayşen Gruda’nın ardından sanatçılar, sevenleri ve dostları sosyal medya hesaplarından sanatçının oynadığı filmlerden görüntüler paylaştı.

Yeşilçam’a damgasını vuran ve en sevilen filmlerin yapım şirketi olan Arzu Film’de Ayşen Gruda için özel bir video hazırladı.

Şevket Altuğ: Ayşen Gruda gibi insanlar kolay yetişmiyor

Ayşen Gruda ile birlikte birçok filmde rol alan oyuncu Şevket Altuğ, duygularını BirGün’e şu sözlerle ifade etti; “Ayşen Gruda gibi insanlar kolay yetişmiyor. Gerçekten kolay bir şey değil onun gibi insanların çıkması. Etrafınıza baktığınız zaman yıllarca direnip bu işi yapan ve başarılı olan çok az insan var. Başarıyı devam ettirebilen çok az sayıda insan var. Ayşen de bunlardan biriydi. Allah gani gani rahmet eylesin. Türk sinema ve tiyatro tarihinde unutulmayacaktır. Tüm camiaya ve yakınlarına başsağlığı diliyorum.”

YILMAZ GRUDA’DAN SİTEM

Ayşen Gruda’nın eski eşi Yılmaz Gruda, cenazeye gelmeyen ünlü isimlere sitem etti.

CNN TÜRK Muhabiri Zeynep Timurlenk’e konuşan ünlü oyuncu, “Büyük bir değeri kaybettik. Büyük oyuncularla oynadı, o büyük oyuncuların hiçbiri burada yok. Burada olmaları lazımdı, gerekliydi ama yoklar. Ben kendi adıma ve onlar adına doğrusu utanıyorum. Kalkıp gelmeliydiniz, onu gazetelerde uğurlamak yerine onun tabutunun başına gelip, “Güle güle kızım, güle güle Ayşen” demelilerdi. Ben onlara çok çok kırgınım. Bunu bütün sanatçılar yapmalı. Sahnede oynayan birisi, sanatçılar tarafından uğurlanmalı. Ayşen büyük bir yetenekti, o yetenekle zirveye çıktı. Onu halk uğurluyor, çünkü onların sanatçısıydı” dedi.

Fotoğraf: DHA

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da “Bu toprakların en kıymet verdiği sanatçılarımızdan ve hakikaten sanatçı olan, yıllar boyunca unutulmayacak olan Ayşen Gruda’yı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Hepimizin başı sağ olsun” derken, Sezgin Tanrıkulu ise, “Hepimizin çocukluğuydu. Halkın sanatçısıydı. Allah’tan rahmet diliyorum” şeklinde konuştu.