Ayvacık'ta jeotermal enerji amaçlı sondaj çalışmasının bilgilendirme toplantısı halkın tepkisinin ardından iptal edildi. Projeyi, daha önce açtıkları dava ile iptal ettirdiklerini hatırlatan bölge halkı mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Ayvacık halkı direnişe devam ediyor: JES’çiler toplantı yapamadan köyden ayrıldı!

HABER MERKEZİ

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yapılması planlanan jeotermal enerji amaçlı sondaj çalışmasının bilgilendirme toplantısına halkın tepkisi damga vurdu. ÇED toplantısı yaptırmayan bölge halkı, Bakrom A.Ş. yetkililerine projeyi istemediklerini belirtti. Toplantı sonrasında tutulan tutanakta ‘halk bilgilendirilmek istemediği için toplantı sonlandırılmıştır’ denildi.

Yöre halkı ve Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği üyeleri, toplantı mekanı önünde toplandı ve ellerindeki dövizlerle projeye karşı olduklarını belirterek, “Daha önce “ÇED gerekli değildir” kararını açtığımız dava sonucu iptal ettirdiğimiz bu projenin yeniden karşımıza gelmesinden dolayı üzgün ve öfkeliyiz” dedi.

Yeni ÇED sürecini kabul etmediklerini belirten yurttaşlar, "Yapılmak istenen Halkın Katılımı Toplantısı bizim için yok hükmündedir. İçeri girmeyi reddediyoruz. Firmanın yalanlarını dinlemeyeceğiz” dedi. Toplantı salonuna girmeyen yurttaşlar, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma" sloganları attı.

ayvacik-halki-direnise-devam-ediyor-jes-ciler-toplanti-yapamadan-koyden-ayrildi-1103907-1.

"ŞİRKETLERİN HAVAMIZI, SUYUMUZU, TOPRAKLARIMIZI ZEHİRLEMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"

Konuya ilişkin Büyükhusun Dayanışması Sözcüsü Cem Tüzün ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Akbulut açıklama yaptı.

Tüzün, "Biz burada tarım, hayvancılık ve turizm yapıyoruz. Biz şirketlerin para kazanmak amacıyla gelip havamızı, suyumuzu, topraklarımızı zehirlemesini istemiyoruz ve izin vermeyeceğiz. İki yıl önce köy halkı ile birlikte Aydın’a, Manisa’ya gittik, JES’lerin tarıma verdiği zararlarını gördük, havaya salınan hidrojen sülfürlere, metan gazlarına, kükürt oksitlere, toprağa ve sulara bırakılan zehirlere tanık olduk. Bölgemizin de aynı hale gelmesini istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Dernek yöneticisi Akbulut ise şu ifadeleri kullandı: "Ayvacık Büyükhusun Köyü yakınlarında yapılmak istenen jeotermal kaynak arama projesi için iki yıl önce buradaydık, yine buradayız. Daha önce ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilen projeye karşı mücadele etmiş, 122 davacı ile birlikte açtığımız davayı da kazanmıştık. Ancak şirket, vazgeçmedi ve yeni ÇED süreci başlatarak yeniden karşımıza geldi. Bizler Ayvacık İlçesi Tuzla köyü yakınlarında halen çalışmakta olan dört adet Jeotermal Enerji Santralı’nın bölgemize verdiği zararları biliyoruz. Assos Antik Kenti’ne, köylere, yaşam alanlarına bu kadar yakın bir yerde, tarım ve hayvancılık yapılan alanda, zeytinliklerin ortasında jeotermal enerji santralı için kaynak arama projesi istemiyoruz."