Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında, karşılıklı çatışmalar başlarken iki taraf da karşı tarafı sorumlu tuttu. Hem Azerbaycan hem Ermenistan cephesinden sivil ölümlerin yaşandığına dair açıklamalar geldi.

Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışma

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ermenistan güçleri Azeri sivil yerleşim birimlerine ateş açmakla suçlandı. Açıklamada, 'Ermenistan ordusunun saat 06.00 sıralarında cephe hattı boyunca geniş kapsamlı provokasyonda bulunarak Azerbaycan ordusunun mevzilerine ve sivil yerleşim birimlerine büyük çaplı silahlar, top ve havanlarla ateş açtığı' belirtildi.

Buna göre, Terter'in Gapanlı, Ağdam'ın Çıraklı ve Orta Garvand, Fuzuli'nin Alhanlı ve Şükürbeyli, Cebrayıl'ın Çocuk Mercanlı köylerine Ermenistan ordusunun yoğun bombardımanı sonucu ölen siviller ve yaralananlar var. Azerbaycan açıklamasına göre, bu bölgelerde sivil altyapı da ciddi şekilde hasar gördü.

ERMENİSTAN: İKİ HELİKOPTER DÜŞÜRDÜK

Ermenistan tarafından yapılan açıklamadaysa, 'Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde sivil yerleşimlere saldırdığı' belirtildi. Ermenistan, bölgedeki sivil halka sığınaklara gitme çağrısı da yaptı.

Ermenistan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan'ın sabah saatlerinde sivil yerleşimlere saldırı düzenlediğini, iki Azeri helikopteri ile üç insansız hava aracının düşürüldüğünü de duyurdu.

AZERBAYCAN'DA SEFERBERLİK İLANI

Azerbaycan Meclisi ülkede 24 saatlik seferberlik ilan ederek savaş hali pozisyonuna geçti. Başkent Bakü'nün de aralarında olduğu bazı kentlerde gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere sokağa çıkma yasağı ilan edildiği açıklandı.

***

İBRAHİM KALIN'DAN AZERBAYCAN'A DESTEK

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırılarına tepki göstererek, "Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısını şiddetle kınıyoruz. Türkiye bu saldırılar karşısında Azerbaycan’ın yanındadır" dedi.

Kalın, "Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısını şiddetle kınıyoruz. Ermenistan sivil yerleşim birimlerine saldırarak ateşkesi ihlal etmiş ve barış ve istikrara karşı olduğunu bir kez daha göstermiştir. Uluslararası toplum bu tehlikeli provokasyona derhal dur demelidir. Türkiye bu saldırılar karşısında Azerbaycan’ın yanındadır. Saldırılarda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Azerbaycan yalnız değildir. Türkiye’nin tam desteğine sahiptir" dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ERMENİ SALDIRISINI KINIYORUZ

Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan'ın ateşkesi bozarak cephe hattında Azerbaycan'a saldırıya geçmesiyle ilgili olarak bir açıklama yayınladı.

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin bu ‪sabah ateşkesi ihlal ederek cephe hattında Azerbaycan ordusu ile Terter rayonuna bağlı Kapanlı, Ağdam rayonuna bağlı Çıraklı ve Ortakerbent, Fuzuli rayonuna bağlı Alhamlı ve Şükürbeyli ve Cebrail rayonuna bağlı Çocukmercanlı köylerini ağır silahlarla yoğun şekilde ateşe tuttuğunu öğrendik.

Uluslararası hukukun açık ihlali olan ve sivil kayıplara da yol açan Ermeni saldırısını şiddetle kınıyoruz. Bu saldırılarla Ermenistan bölgede barış ve istikrarın önündeki en büyük engel olduğunu bir kez daha göstermiştir.

Azerbaycan, halkını ve toprak bütünlüğünü korumak için meşru müdafaa hakkını elbette kullanacaktır. Bu süreçte, tek yürek olarak Türkiye'nin Azerbaycan'a desteği tamdır. Azerbaycan nasıl isterse, o şekilde yanında olacağız.

Uluslararası toplumu da haklının yanında durmaya davet ediyoruz.

Bu vesileyle, şehit düşen Azerbaycanlı kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa ve Can Azerbaycan'a başsağlığı diliyoruz."

BAKAN AKAR: AZERBAYCAN'IN YANINDAYIZ

"Kafkasya’da barış ve istikrarın en büyük engeli Ermenistan'ın saldırgan tutumudur. Bölgeyi ateşe atacak bu saldırganlıktan derhal vazgeçmeli‬" diyen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Alçak saldırıyı kınıyoruz. Toprak bütünlüğünü koruma mücadelesinde sonuna kadar Azerbaycan Türkü kardeşlerimizin yanında olacağız" ifadelerini kullandı.

ERMENİSTAN: AZERBAYCAN'IN EYLEMLERİ ÖNCEDEN PLANLANMIŞ

Azerbaycan'ın karşı saldırısının ardından açıklama yapan Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Şuşan Stepanyan, "Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 'karşı saldırıya' başladıklarını açıkladı. Bu, Bakü'nün daha önceden planlanmış eylemler gerçekleştireceğini ortaya koyuyor. Temel bilgilere sahip her asker, karşı saldırı operasyonu planlamanın haftalar süreceğini bilir. Gerilimin tırmandığına dair resmi açıklamadan dakikalar sonra Azeri ve Türk medyası cepheden haber geçmeye başladı. Bu durum, Azerbaycan'ın provokasyonunun önceden planlandığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

ALİYEV: DAĞLIK KARABAĞ BİZİMDİR

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, çatışmanın ardından yaptığı açıklamada, Ermenistan'ın saldırısı sonucu şehitler olduğunu duyurdu ve "Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak. Ermenistan ordusuna ait askeri araçları imha ettik. Ermenistan işgal ettiği topraklarımıza yasa dışı şekilde yerleşmeye çalışıyor. Ermenistan'ın başlattığı saldırı neticesinde şehit ve yaralılarımız var. Kendi öz topraklarımızı savunuyoruz. Karabağ bizimdir, Karabağ Azerbaycan'dır" dedi.

RUSYA'DAN MÜZAKERE ÇAĞRISI

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan çatışmaların durdurularak, taraflara müzakerelere başlama çağrısında bulundu. Açıklamada, "Durumu istikrara kavuşturmak için tarafları derhal ateşkese ve müzakerelere başlamaya çağırıyoruz." ifadesi yer aldı.

PAŞİNYAN: SIKIYÖNETİM VE KISMİ SEFERBERLİK İLAN ETTİK

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Facebook hesabından yaptığı açıklamada Güvenlik Konseyi'nin toplandığını duyurdu. Vatandaşlara "Kutsal vatanımızı korumaya hazır olun" diye seslenen Paşinyan, "Değerli vatandaşlar, şu anda Ermenistan hükûmetinin kararıyla sıkıyönetim ve genel seferberlik ilan edildi. Seferberlik kapsamındaki herkesi askerlik şubelerine başvurmaya çağırıyorum" dedi.

Erivan ile Bakü, hukuken Azerbaycan’ın fiilense Ermeni güçlerin kontrolünde olan Dağlık Karabağ bölgesi nedeniyle on yıllardır anlaşmazlık içinde

ÇAVUŞOĞLU, LAVROV İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşo��lu, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü. Görüşmede Ermenistan'ın Azerbaycan'a saldırısı ele alındı.