Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ konusunda varılan ateşkes başladı. Konuya ilişkin Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan da, "Azerbaycan da son kez Ermenistan'a işgal ettiği topraklardan çekilmesi için bir fırsat vermiştir" açıklaması yapıldı. Öte yandan ateşkes kararının başlamasından kısa bir süre sonra, taraflar birbirini ateşkesi bozmakla suçladı.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında ateşkes başladı: Taraflardan karşılıklı ateşkesi bozma suçlamaları

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ konusunda ilan edilen ateşkes yerel saatle 12.00 itibarıyla başladı. İki ülke esir ve cenaze değişimi yapacak.

Dağlık Karabağ’da, Ermenistan ve Azerbaycan arasında devam eden çatışmaların durdurulmasına yönelik Rusya’nın çağrısı üzerine Moskova’da yapılan toplantıda ateşkes kararı çıkmıştı.

Dağlık Karabağ'daki cenazelerin ve esirlerin değişimi konusunun yanı sıra bölgede ateşkesin sağlanmasına yönelik çağrıya Azerbaycan ve Ermenistan tarafı olumlu yanıt verince, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ev sahipliğinde Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov arasında bir toplantı gerçekleştirilmişti. Toplantının ardından kameralar karşısına geçen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov toplantı kararını okumuştu.

Anlaşma metnini okuyan Lavrov, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları 10 Ekim gece yarısından itibaren ateşkesi kabul ettiler. Azerbaycan Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti, AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlarının arabuluculuğuyla, çözümün ana prensipleri temelinde barışçıl bir çözüme mümkün olan en kısa sürede ulaşmak amacıyla esaslı müzakerelere başlıyor. 10 Ekim 2020'de (bugün) saat 12.00'den itibaren insani yardım amaçlı olarak Uluslararası Kızılhaç Komitesinin arabuluculuğu ve kriterleri doğrultusunda esirlerin, tutsakların ve cenazelerin değişimi için ateşkes ilan edildi."

TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİ

Azerbaycan ile Ermenistan'ın Moskova'da gerçekleştirdiği görüşme sonrası alınan ateşkes kararı sonrası, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov'la telefonda görüştü.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Çavuşoğlu ile Bayramov Moskova'daki görüşmeleri değerlendirdi. Çavuşoğlu, Bayramov’a Türkiye’nin ancak Azerbaycan’ın kabul ettiği kararları destekleyeceğini iletti.

Ateşkesin başlamasının ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan da bir açıklama geldi. Açıklamada, "Azerbaycan da son kez Ermenistan'a işgal ettiği topraklardan çekilmesi için bir fırsat vermiştir" ifadelerine yer verildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

"27 Eylül 2020 tarihinde başlayan silahlı çatışmalarda Azerbaycan yaklaşık 30 yıldır işgal altında olan topraklarını kendi imkanları ve özgüveniyle geri alabileceğini Ermenistan ve tüm dünyaya göstermiştir. Bu süreçte, tüm dünyadan insani saiklerle ateşkes talepleri gelmiştir. Azerbaycan da son kez Ermenistan'a işgal ettiği topraklardan çekilmesi için bir fırsat vermiştir.

Dışişleri Bakanlığı: 27 Eylül 2020 tarihinde başlayan silahlı çatışmalarda Azerbaycan yaklaşık 30 yıldır işgal altında olan topraklarını kendi imkanları ve özgüveniyle geri alabileceğini Ermenistan ve tüm dünyaya göstermiştir. Bu süreçte, tüm dünyadan insani saiklerle ateşkes talepleri gelmiştir. Azerbaycan da son kez Ermenistan'a işgal ettiği topraklardan çekilmesi için bir fırsat vermiştir.

İnsani gerekçelerle esirlerin ve cenazelerin değişimi amacıyla ilan edildiği belirtilen ateşkes önemli bir ilk adım olmakla birlikte kalıcı çözümün yerine geçmeyecektir. Türkiye başından beri ancak Azerbaycan'ın evet diyeceği çözümleri destekleyeceğini vurgulamıştır. Bu anlayışla sahada ve masada Can Azerbaycan'ın yanında olmaya devam edecektir."

ERMENİSTAN VE AZERBAYCAN'DAN KARŞILIKLI SUÇLAMALAR

Moskova'da Azerbaycan ile Ermenistan'ın vardığı anlaşmanın ardından yerel saat ile öğlen 12.00 itibariyle Dağlık Karabağ'da ateşkes yürürlüğe girdi. Taraflar kısa süre içinde birbirlerini ateşkesi bozmakla suçladı

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan'ın ateşkesi ihlal ettiği yönünde bir açıklama yaptı. Açıklamada, ''Terter ve Ağdam'a ateş açılıyor'' ifadelerine yer verildi.

Ermenistan Savunma Bakanlığı sözcüsü de Azerbaycan güçlerinin yerel saat ile 12.15'te Karakhanbeyli'yi hedef aldığını iddia etti. Açıklamada, "önlem almaya başlandığı" belirtildi.