ABD Başkanı Donald Trump’ın azledilmesi sürecini başlatan Demokratlar, azil maddelerini Senato’ya gönderdi. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’dan Trump’ın azline dönük bir karar çıkması beklenmiyor. Ancak Senato’da ayları bulması beklenen azil süreci yargılamasının Kasım 2020 seçimlerini etkilemesi bekleniyor

Azil süreci Senato’da

Dış Haberler Servisi

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’den Demokratların olası başkan adayı Joe Biden ile oğlunun şirketine dair soruşturma istemesi üzerine hakkında başlatılan azil soruşturması sürecinde sona geliniyor.

Temsilciler Meclisi, Trump’ın azledilme gerekçesiyle ilgili maddeleri Senato’ya sevk etti. Senato’da sürecin nasıl ilerleyeceği de belli oldu.

Temsilciler Meclisi’nin aksine Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’da devam edecek olan süreç bir mahkemede görülen yargılamaya benzer şekilde yapılacak. Söz konusu süreci Yüksek Mahkeme Başyargıcı John Roberts yürütecek. Senato tüzüğüne göre, önce Temsilciler Meclisi savcılık görevini yürütecek olan ‘Azil süreci yöneticileri’ni Senato’ya bildirecek. Senato’daki azil sürecini Yüksek Mahkeme Başyargıcı John Roberts yürütecek.

TRUMP DAVET EDİLECEK

Senato tüzüğüne göre, önce Temsilciler Meclisi savcılık görevini yürütecek olan ‘Azil süreci yöneticileri’ni Senato’ya bildirecek. Daha sonra Senato, tarafların argümanlarını sunma süreleri gibi dava sürecine dair her türlü detayı belirleyen kuralları kapsayan bir karar taslağını oylayacak. Senato’nun yargılamayla ilgili hazırlıklarını tamamlamasıyla Trump’a duruşmalara katılması için davetiye gönderilecek.

Bugüne kadar hiçbir başkan kendisiyle ilgili azil yargılamasına şahsen katılmadı. Trump’ın da Senato’daki yargılamaya katılmaması bekleniyor. Trump’ın Beyaz Saray Hukuk Danışmanı Pat Cipollone ve şahsi avukatı Jay Sekulow’un da aralarında olduğu avukatlar tarafından temsil edilmesi bekleniyor.

Duruşma sürecİ ise gerekli prosedürlerin tamamlanmasıyla başlayacak. Cumhuriyetçiler tanıkların ifade vermesini istemezken yapılacak oylama sonucu tanıklarla ilgili de karar verilecek. Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ve eski Başkan Yardımcısı Joe Biden ifade vermek istediklerini açıklamıştı.

AZLEDİLMESİ BEKLENMİYOR

Duruşmaların ne kadar süreceği netleşmezken iddia ve savunma makamları savunmalarını tamamladıktan sonra karar açıklanacak. Senatörler, Trump hakkında görevden alınma soruşturmasının yasal dayanağı olan iki yasa maddesiyle ilgili ayrı ayrı karar alacak.

BAŞKANLIK SEÇİMİNİ ETKİLEYECEK

"Görevini kötüye kullanmak" ve "Kongre’nin çalışmalarına engel olmak" ile suçlanan Trump, Senato’da yapılacak son oylamada üçte iki çoğunluğun suçlu bulması halinde görevden alınacak. Bunun için 100 sandalyeli Senato’da 67 oya ulaşılması gerekiyor. Bu sayıya ulaşılması için ise en az 20 Cumhuriyetçi senatörün Trump’ın görevden alınmasını desteklemesi gerekiyor. Ancak bu olası gözükmüyor. Senato’dan Trump’ın "suçsuz" olduğu yönünde karar çıkacağı tahmin ediliyor.

Kasım 2020 seçimlerine hazırlanan ABD’de bir süre daha Senato’da karşı karşıya gelecek olan Cumhuriyetçiler ve Demokratların azil süreci tartışmalarının gündem olması bekleniyor. Trump’ın "başkanlık" yarışında karşına çıkması beklenen Demokratların başkan aday adayı Joe Biden’ın da Senato’da ifade vermesi halinde söz konusu sürecin başkanlık seçimi gündemiyle etkileşime girmesine olası gözle bakılıyor.