Aziz Nesin’in kişisel eşyalarının da yer aldığı; bir bakıma Türkiye siyasal hayatının da özeti olan çok özel bir Nesin sergisi açıldı. Konu usta yazar olunca mizahtan da uzak kalınamadı. Sergi açılışında konuşan Ali Nesin “Türkiye’nin yüzde 100’ü 60’ının aptal olduğuna inanıyor” diyerek davetlileri güldürdü

Aziz Nesin sergisi açıldı: Yüzde 100, yüzde 60’ın aptal olduğuna inanıyor

CAN UĞUR- canugur1987

Başlıktaki sözler bize değil Ali Nesin’e ait. Ali Nesin, babası Aziz Nesin’in eserlerinin ve eşyalarının sergilendiği ‘Ömrüne Sığmayan Adam Aziz Nesin’ başlıklı serginin açılışında söyledi bunu. Önceki gün Tütün Deposu’nda açılan sergide Türk Edebiyatı’nın en önemli isimlerinden olan Aziz Nesin’in eserlerinin yanı sıra kişisel eşyaları ve kendisiyle ilgili belgeseller bulunuyor.

Serginin açılışında Nesin Vakfı’nın çocukları karşıladı bizi. Karşıladılar dediysek öyle kapının girişinde ‘hoş geldiniiizz’ yapaylığında değil, “kapının önünden çekilsene abicim geçemiyoruz” kıvamında samimi bir karşılamaydı. Sergi 16 Temmuz’a kadar görülebilir.

KENDİ İFADELERİ
Sergi’de Aziz Nesin, kendini kendi ifadeleriyle anlatıyor. İlk gençlik yılları, ilk romanı ardından Nesin’in yaşamı boyunca peşini bırakmayan davalar, tutanaklar orijinal haliyle yer alıyor sergide. Kronolojik biçimde anlatılan hayat hikâyesi Türkiye siyasal hayatının da özeti gibi. Darbe dönemlerinden gericiliğe ve bağnazlığa karşı verilen mücadelelere kadar siyasi tarihimizin birçok kırılma anlarının tanığı olan Aziz Nesin’in o dönemki eserlerini kapsamlı biçimde inceleme fırsatı sunuluyor.

DAVALAR
Basın özgürlüğüne yönelik tehditleri en çok tartıştığımız dönemde Aziz Nesin’e çeşitli gazetelerde ve yayınlarda yazdıkları nedeniyle açılan davalar haliyle ilgimizi daha fazla çekiyor. Davaların çoğunun nedeni günümüzdekilerle benzer; devleti ve devlet büyüklerini küçük düşürmek... 50 yılı aşkın süredir basına yönelik açılan davalara bakınca anlıyoruz ki devletimizin ciddi bir ‘küçüklük sendromu’ var.

Sadece davalar yoktu elbette sergide. “Güzel şeyler de oluyor…” diye bağlamak isterdik lakin olmadı. Sergideki çocuklar bize samimi bir “merhaba” dediler demiştik ya. İşte o çocuklardan bir tanesi ile de konuşma fırsatımız oldu. İsmi Umut. 2004’te girmiş Nesin Vakfı’na. Aziz Dede ile tanışamamış ama vakfın kültürüyle tanışmış. Nasıl girdiğini sorduk kendisine yanıtı ilginçti: “Vakfın kapısına geldiğimde biraz korktum çünkü kapısında ‘Çocuk Cenneti’ yazıyordu. Cennet-Cehennem denen şeylerden korkuyordum, bu nereden çıktı diye düşündüm sonra anladım durum farklıymış.”

DEDİKODU BABA
Serginin en eğlenceli kısımlarından bir tanesi ise Aziz Nesin’in diğer edebiyatçılarla olan anıları. O anıları bir de Nesin’in üslubuyla okuduğunuzu düşünün. Bir tanesini yazalım abartmadığımızı anlayacaksınız. Aziz Nesin, Kemal Tahir’le Düşün isimli bir yayınevi kurar. Kemal Tahir’le siyasal manada çok anlaşamaz. Bunu da gizlemiyor ama ekliyor: “Kemal Tahir’i çok severdim o da beni severdi.” Olay buradan sonra başlıyor ‘Aziz Dede’den dinleyelim ve diğerlerini bilemeyiz ama bu sergiye mutlaka gidilmeli diyerek sosyal mesajımızı verelim: “Kemal Tahir’in bana değer vermesi onun benim hakkımda dedikodu yapmasını ve arkamdan konuşmasını hiç engellemedi.”