DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “13 Şubat’ta adayımızı açıklayacağız” sözlerine ilişkin "Niyetimiz 13 Şubat'ta açıklamak. Ama olurda bir sebeble bir hafta 10 gün uzayabilir. Bir sebeble uzarsa dünyanın sonu değil" dedi.

Babacan'dan adayın belirleneceği tarih için açıklama: Niyetimiz 13 Şubat, 10 gün uzayabilir

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, Halk TV’de İsmail Küçükkaya’nın Yeni Bir Sabah programına katılarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Babacan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “13 Şubat’ta cumhurbaşkanı adayımızı açıklayacağız” sözlerine ilişkin ortak adayın "Niyetimiz 13 Şubat'ta açıklamak. Ama olurda bir sebeble bir hafta 10 gün uzayabilir. Bir sebeble uzarsa dünyanın sonu değil. Altılı Masa adayınızın belirlenmesi ve adayın seçim bittikten sonra ülkeyi nasıl yöneteceği konusunda yüzde 95 oranında mutabık yüzde beşle tekrar değerlendirilmesi gereken hususlar” dedi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ ELEŞTİRİLERİNE YANIT

Altılı Masa’nın “Hükümet Programı” olarak bilinen “Ortak Politikalar Mutabakat Metni”nde İstanbul Sözleşmesi’ne değinilmemesine yönelik eleştirilere yanıt veren Babacan, “DEVA Partisi olarak İstanbul Sözleşmesi'ne geri dönülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Her partinin bu soruya ayrı ayrı cevabı olabilir ama bu bir mutabakat metni. Partilerden biri veya birkaçı itiraz ederse metne girmez. Demokraside bunların hepsi var. Seçimlerden sonra, DEVA Partisi olarak bundan vazgeçecek halimiz yok. Seçimlerden sonra bunlar yeniden değerlendirilecek. Seçime doğru giderken siyasi psikoloji farklı oluyor, seçimden sonra farklı oluyor. Bütün bunlara tekrar bakarız, konuşuruz, o gün gereği neyse yaparız” dedi.

Küçükkaya’nın “Liderlerin başkan yardımcısı olma bahsini konuştunuz mu?” sorusuna ise Babacan'ın yanıtı şöyle oldu:

"Orada birkaç alternatif model var. Hangisinin olacağı, adayın ismiyle ilgili konular. Genel başkanların yeni yönetim modelinde, geçiş sürecinde pozisyonu ne olsun, sürecin neresinde, nasıl olsunlar? Modellerden birisi genel başkanların cumhurbaşkanı yardımcısı olması. Bu model, adayın genel başkanlardan birisi olup olmamasına bağlı. İşin ruhunda istişare ve uzlaşı var. 6 genel başkanın cumhurbaşkanıyla istişare ve uzlaşı içerisinde ülkeyi yöneteceği bir model var. Ama direksiyon bir tane, şoför bir tane."

HDP’NİN DEVA LİSTESİNDEN SEÇİME GİRECEĞİ İDDİASINA YANIT

HDP’nin DEVA Partisi listesinde seçime gireceği iddialarına hakkında konuşan Babacan, “Böyle bir şey yok. Ama biz parti kapatmalarına karşıyız. Varsa bir suç varsa kanuna aykırı bir hareket. Bu suçun değişkenliği çerçevesinde ele alınması lazım. Şahıslarla ilgili eğer gerçekten bir suç varsa ortadaki çoğu zaman o da olmuyor. Çünkü dosyalara bakıyoruz boş yani şu anda tutuklu yargılanan insanlar, Demirtaş, Kavala dosyasında bir şey yok. Sivil toplum iş dünyası Ben birkaç kişiyi içeride tutarım ve bu birkaç kişi üzerinden bütün sivil topluma ve iş dünyasından korku yayabilirim, onları sindirebilirim. çok gerek yok birkaç gazeteciyi içeride tutarım, bir iki siyasetçiyi içerde tutarım diğer siyasetçileri attırırım” ifadelerini kullandı.