Milas’a bağlı Bafa Mahallesi sakinleri, mahallenin parkında bir araya gelerek, Ilbıra Dağı’nda başlatılan madencilik faaliyeti ve ağaç kesimi konusundaki ortak endişelerini konuştular

Bafalılar “Ilbıra Dağı” için toplandı

NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

Milas’a bağlı Bafa Mahallesi sakinleri, mahallenin parkında bir araya gelerek, Ilbıra Dağı’nda başlatılan madencilik faaliyeti ve ağaç kesimi konusundaki ortak endişelerini konuştular. Bafalılar resmi makamlardan konuyla ilgili açıklama yapılmasını istediler. Toplantının sonunda 'Bafa-Ilbıra Platformu'nun kurulmasına ve imza kampanyası başlatılmasına karar verdiler. Milas'ta doğal yaşama ev sahipliği yapan Ilbıra Dağı’ndaki maden arama faaliyeti, Bafalıları harekete geçirdi. Ilbıra Dağı’nda maden sahası olarak belirlenen alanda başlayan ağaç kesimine tepki gösteren Bafa ve yöre halkı, Bafa’daki Atatürk Parkı’nda bir toplantı gerçekleştirdi. Ilbıra’daki madencilik konusu ve çevreye verdiği zararın önüne geçilebilmesi için yapılması gerekenlerin konuşulduğu toplantıya, CHP Milas Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Ateş, Bafa Mahallesi Muhtarı Kerim Tekin, çevre muhtarlar ve Bafalılar katıldı.

Toplantıda bölgedeki maden faaliyetleri hakkında bilgi veren Bafalı Abdullah Gürgün, “Ilbıra Dağı’ndaki "Ağaç Katliamı Hakkında" başlıklı açıklamayı okudu.

''ŞİMDİ KANUNLARI UYGULAYICILARA HATIRLATMA ZAMANI!"

“Ilbıra Dağı’ndaki Ağaç Katliamı Hakkında” başlığı taşıyan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Ilbıra Dağı’nda 10 bin hektar sahayı kapsayan alanda boksit madeni ruhsatının Eti Maden’e aitken, 2000’li yılların ilk yarısında Şikago merkezli Amerikan United Gem Ltd. şirketinin ortak olduğu Milenyum Madencilik Ltd. Şti.'nin faaliyetleri ve ağaç kesim işleri, gözle görülür hale gelmiştir. Bu firmanın yanı sıra Ilbıra Dağı’nda boksit ve diaspor madeni için de ön izin alınmış ve kesin izin bekleyen başka firmaların da olduğu ispat edilmiştir. Bu firmaların aldığı bazı raporlara ulaşıldığında, Ilbıra Dağı’nın tamamen maden sahası ilan edildiği ve maden için de ağaçların kesileceği anlaşılmaktadır. Bu noktada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yazı ile sorularak verilen tüm ruhsatlar ve izinlerin istenilmesi gerekmektedir. Orman Bakanlığı ve Bölge Müdürlüğü’ne yazı yazılarak aktif denetim talep edilmesi ve varsa kesim izinlerinin iptali talep edilmelidir. Bunun yanı sıra sivil toplum kuruluşlarına yazılar yazılarak durum bildirilmeli ve kamuoyu uyarılmalıdır. İdari davaların açılması konusuna gelince; Enerji Bakanlığı’nın cevabı beklenilip ruhsat ve ön izinlerin iptali için dava açılması mümkündür. Ancak şu anki kesimlerin durdurulması için yürütmeyi durdurma istemli iptal davası ivedi olarak açılabilir. Davayı vatandaşlar, dernekler, muhtarlıklar açabilir. Toplumsal duyarlılık ortaya konulursa, olası bir ağaç katliamı önlenebilir. Bir ağaç kurtarmak bir can kurtarmaktır. Bir orman kurtarmak bir toplumun geleceğini, çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğini kurtarmak demektir. Anayasa ve kanunlar Bafalının, orman köylüsünün yanındadır. Yaşamın yanındadır. Şimdi bu kanunları, uygulayıcılara hatırlatma zamanıdır. Yasal hak arama yolları kullanılarak; yaşamı, Bafa’yı, Ilbıra’yı, ormanı ve geleceği savunmak için hemen şimdi bir araya gelmek ve bir arada durmak zorundayız.”

MADEN İÇİN ÇAM VE ZEYTİNLER KESİLMEMELİ

Açıklamanın ardından vatandaşlara söz verilen toplantıda, madencilik faaliyetlerine karşı olunmadığının altı çizilerek, Ilbıra’daki madencilik faaliyetinin ağaçlar kesilerek açık değil, galeri sistemiyle ağaçlar kesilmeden yapılması gerektiğine vurgu yapıldı. Bafalılar kendilerine sağlık ve hayat veren çam ağaçlarıyla geçim kaynakları olan zeytin ağaçlarının maden uğruna kesilmesini istemediklerini dile getirdiler. Toplantıda konuşan Bafalılar, binbir çeşit bitkiye ve ağaca ev sahipliği yapan, hayvanlara yuva olan ve su kaynaklarını koruyan Ilbıra’nın delik-deşik olmasına izin vermeyeceklerini söylediler. Toplantı sırasında başlatılan imza kampanyasının devam edeceği açıklandı.

bafalilar-ilbira-dagi-icin-toplandi-616555-1.